Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Gazete Duvar’daki istifa depremi sonrası yeni açıklama

by aktifhabercom
October 17, 2021
Gazete Duvar’daki istifa depremi sonrası yeni açıklama
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Yeni Şafak’ın ‘gazeteci’si El Kaide’ci çıktı: ‘Terörden arananlar’ listesinde ama Halep’ten bildiriyor

Yeni Şafak’ın ‘gazeteci’si El Kaide’ci çıktı: ‘Terörden arananlar’ listesinde ama Halep’ten bildiriyor

February 1, 2026
5.1k
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ndan kritik panel: Çoğulcu toplumlarda dini özgürlükler masaya yatırılacak

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ndan kritik panel: Çoğulcu toplumlarda dini özgürlükler masaya yatırılacak

February 1, 2026
5k

Gazete Duvar’ın yayın sahibi Vedat Zencir, Gazete Duvar’dan Genel Yayın Yönetmeni dahil pek çok yazarın ayrılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, yazılı açıklama yaptı.


Gazete Duvar’ın yayın sahibi Vedat Zencir, kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz’a müdahale eğilimiyle yaşanan gerilim sonrası gelen peş peşe istifalara ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Genel Yayın Yönetmeni’ne baskı yapmadım. Zaten Ali Topuz da baskı yaptığımı söylemiyor, anlaşamadığımızı söylüyor. “Editoryal bağımsızlığın” anlamı konusunda uyuşamadık, diyor. Doğrudur. Uyuşamadık. Ben demokratik kamuoyuna hitap eden, iyi habercilik yapmaya ve özgür tartışma ortamı yaratmaya çalışan bir gazetenin ortak akılla yönetilmesinden, işlerin katılımcı ve müzakereci mekanizmalarla yürütülmesinden, kısaca kurum içi demokrasiden yanayım” dedi.

Zencir, Gazete Duvar’dan Genel Yayın Yönetmeni dahil pek çok yazarın ayrılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, yazılı açıklama yaptı.


Topuz’un ayrılığını duyurmasını Twitter’dan öğrenciğini ve tarzını “tahripkar bulduğunu” dile getiren Zencir, “Ayrılma kararı almadan önce yazarlarımızın ne olup bittiğini farklı açılardan işitmelerini ve sorgulayıcı olmalarını dilerdim. Eleştirel aklın ve gazeteciliğin ilk erdemi olan şüphecilik bunu gerektirirdi, diye düşünüyorum. Umarım burada söylenenler, soruna daha geniş bir açıdan bakılmasına, Gazete Duvar’da yaşatılmaya değer olanın ne olduğu üstüne sakince düşünmeye ve ayrılan yazarlarımızın kararlarını gözden geçirmelerine vesile olur. Her halükarda Gazete Duvar’ın onlara her zaman açık olacağını bilmelerini isterim” ifadelerini kullandı.

Topuz’un sözlerini hatırlatan Zencir, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Ömer Araz ile yaşadığı tartışmanın “editoryal bağımsızlık” hakkında olmadığını bütçe ve idari konuda tartışma yaşadığını söyledi.

Zencir, bilgilendirme yapma konusunda geç kaldığını belirterek Gazete Duvar çalışanlarından özür diledi ve gazetenin yola devam edeceğini aktardı.

Zencir’in açıklamasının tamamı şöyle:

Ben Vedat Zencir. Gazete “patron”u değilim. Bağımsız gazeteciliğe diş bileyen komprador sermaye sahibi hiç değilim. Genel Yayın Yönetmeni Ali Topuz’un Gazete Duvar’la bir bağının kalmadığını sosyal medyada duyurması (ve elbette “duyurma biçimi”) ile başlayan tartışma kısa sürede bir linç havasına büründü -elbette “hakikat sonrası dünya”nın tüm tipik özelliklerini de taşıyarak… Linç edilen benim. Fakat aklı selimi koruyarak konuşmak, makul söze duyduğum inançta ısrar etmek dışında bir seçeneğim de yok.

EDİTORYAL BAĞIMISIZLIK

Gazete Duvar ekibi beş yılda olağanüstü bir iş başardı. Süreçte Genel Yayın Yönetmeni Ali Topuz’la anlaşıp uzlaştığımız çok şey oldu (zaten başka türlü böyle bir başarı ortaya çıkamazdı), ama anlaşıp uzlaşamadığımız şeyler de oldu. Perspektif farklarımız olduğu doğrudur ve söz/kanaat dünyasında perspektiflerin farklılaşması da normaldir. Fakat And Yayıncılık’ın İmtiyaz Sahibi olarak Genel Yayın Yönetmeni’ne baskı yapmadım. Zaten Ali Topuz da baskı yaptığımı söylemiyor, anlaşamadığımızı söylüyor. “Editoryal bağımsızlığın” anlamı konusunda uyuşamadık, diyor. Doğrudur. Uyuşamadık.

Ben demokratik kamuoyuna hitap eden, iyi habercilik yapmaya ve özgür tartışma ortamı yaratmaya çalışan bir gazetenin ortak akılla yönetilmesinden, işlerin katılımcı ve müzakereci mekanizmalarla yürütülmesinden, kısaca kurum içi demokrasiden yanayım. Aklına fikrine önem verdiğim gazeteci dostlarım beni daha önce uyardılar, “gazete mutfağı demokrasiyle yönetilmez, mesleğin kendine özgü bir disiplini ve hiyerarşisi vardır”, dediler. Bu argümanları anlıyorum, ama şurasından burasından denemek gerektiğini de düşünüyorum. Nihayetinde 2016 yılında, ağır siyasal baskı ortamında Gazete Duvar projesine başlarken aklı başında birçok insan “boşuna denemeyin, bu koşullarda olmaz” da demişti. Ama denedik ve iyi ki denedik.

Ben hayatım boyunca sınırları zorlayarak yaşadım. Kişisel ahlakımın, muhalif siyasal duruşumun, vicdani retçiliğimin mayasında da bu var. Başka bir dünya mümkün diyorsak denemek gerekir. Ali Topuz yaptığı açıklamada “bıktırıcı tartışmalar”dan söz etmiş. İnsanlar kendilerini ve birbirlerini yormadan farklı olanı nasıl denerler, ben bilmiyorum. Dolayısıyla bana hâlâ gayet kıymetli görünüyor “bıktırıcı tartışmalar”ımız.

OLGUSAL AYRINTILAR VE BÜTÇE MESELESİ

Ali Topuz açıklamasında “olgusal ayrıntılara girmeyi gerekli görmediği”ni de söylemiş. Bu tercihine saygı göstererek olgusal ayrıntılara ben de girmeyeceğim. Fakat yaptığı açıklamada düzeltme ihtiyacı duyduğum önemli bir “olgusal ayrıntı” var. Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Ömer Araz’ın “editoryal bağımsızlık eksenli tartışma neticesinde istifa ettiğini öğrendikten sonra kalamazdım”, diyor Ali Topuz. Neyi, kimden, nasıl öğrendiğini bilmiyorum çünkü Ömer Araz’la yaşadığım tartışmaya tanık olmadı. Fakat Ömer Araz’ın istifasıyla sonuçlanan tartışmanın ne içeriği ne de ekseni editoryal bağımsızlıkla ilgilidir. Tartışmanın içeriği de ekseni de bütçe ve idari meselelerdir. Bütçe ve idari işlerle ilgili tasarrufların hangi ilke ve standartlar çerçevesinde yapıldığı konusunda İcra Kurulu Başkanı dahil hiç kimse hesap sorulamaz değildir. Ömer Araz’la yaşadığım tartışmanın özü budur.

GAZETE DUVAR EMEKÇİLERİ

Gazete Duvar’ın çalışanlarına, emeğiyle bu gazeteyi her gün yeniden var eden arkadaşlarımıza bir özür borçluyum. Yaşanan krizin mahiyetiyle ilgili olarak onları bilgilendirmekte geç kaldım. Gazetenin yoluna devam edip etmeyeceği, maaşların ödenip ödenmeyeceği gibi birçok hayati konuda karanlıkta kaldılar. Kendilerinden özür diliyorum. Zaten tam da bu nedenle, müşterek sorunların üç kişinin arasında dönmediği, katılımcı ve müzakereci mekanizmalara ihtiyacımız var. Bu mekanizmaları oluşturmayı tüm çalışanlarımızla birlikte yeniden deneyeceğiz. Gazete Duvar yola devam edecek ve herkes emeğinin karşılığını alacak.

İSTİFA EDEN YAZARLARIMIZ

Ali Topuz’un Gazete Duvar’dan ayrılma tarzını tahripkar bulduğumu ifade etmeliyim. Hem okurlara, hem çalışanlara hem de beş yılda kolektif emekle inşa edilen Duvar’a karşı ortak sorumluluğumuz başka türlüsünü gerektirirdi. Geçiş sürecini konuşabilirdik ve konuşmalıydık. Fakat ben de herkes gibi Twitter’dan öğrendim Ali Topuz’un “Gazete Duvar’la bağım kalmadı” beyanını -ve bir de bana “hakkını helal etmediği”ni. Olsun. Ben hakkımı helal ediyorum. Ayrılma biçiminin sorumsuzluğu, Gazete Duvar’da beş yılda başardıklarını gölgelememeli.

Ali Topuz’un ardından bir dizi yazarımızın aceleyle ayrılması beni ayrıca üzdü. Bazıları Gazete Duvar’da yazdıkları süreçte en ufak bir müdahaleyle karşılaşmadıklarını söyleme nezaketi gösterdiler sosyal medya hesaplarından; bu kadarına teşekkür ediyorum. Sadece onlar değil, hiç kimse Gazete Duvar’da yazarken en ufak bir müdahale ile karşılaşmadı. Bundan sonra da karşılaşmayacak. Ayrılma kararı almadan önce yazarlarımızın ne olup bittiğini farklı açılardan işitmelerini ve sorgulayıcı olmalarını dilerdim. Eleştirel aklın ve gazeteciliğin ilk erdemi olan şüphecilik bunu gerektirirdi, diye düşünüyorum. Umarım burada söylenenler, soruna daha geniş bir açıdan bakılmasına, Gazete Duvar’da yaşatılmaya değer olanın ne olduğu üstüne sakince düşünmeye ve ayrılan yazarlarımızın kararlarını gözden geçirmelerine vesile olur. Her halükarda Gazete Duvar’ın onlara her zaman açık olacağını bilmelerini isterim.

Gazete Duvar yoluna devam edecek. İşe başlarken hiçbir şey kolay değildi, ama yol aldık. Şimdi de hiçbir şey kolay değil, ama yol almayı sürdürebiliriz ve bunu daha katılımcı, daha müzakereci biçimlerde ortak akılla yapabiliriz. Son birkaç gündür kamuoyunda yaşanan tartışma, bütün üzücü ve kırıcı yanlarına rağmen, Gazete Duvar’ın Türkiye demokratik kamusu açısından taşıdığı önemi de gösterdi. Bu krizi bir öğrenme sürecine tahvil etmek Gazete Duvar’ın başta okurlarımız olmak üzere demokratik kamuya karşı sorumluluğudur. Elimizden gelenin en iyisini hep birlikte yapmak için çalışacağız.

ShareTweet
Previous Post

İmamoğlu: Hangi şehre gitsem vali ya izne çıkıyor ya raporlu oluyor

Next Post

İran’da eski Merkez Bankası Başkanı’na ‘kötü yönetim’den 10 yıl hapis

İLGİLİHABERLER

Yeni Şafak’ın ‘gazeteci’si El Kaide’ci çıktı: ‘Terörden arananlar’ listesinde ama Halep’ten bildiriyor
Manşet Altı

Yeni Şafak’ın ‘gazeteci’si El Kaide’ci çıktı: ‘Terörden arananlar’ listesinde ama Halep’ten bildiriyor

February 1, 2026
5.1k
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ndan kritik panel: Çoğulcu toplumlarda dini özgürlükler masaya yatırılacak
Manşet Altı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ndan kritik panel: Çoğulcu toplumlarda dini özgürlükler masaya yatırılacak

February 1, 2026
5k
Özgür Özel’in “Bir buçuk televizyonumuz var” sözlerine Sözcü’den yanıt: Hiçbir siyasi partiden para, sponsorluk almamaktayız
Manşet Altı

Özgür Özel’in “Bir buçuk televizyonumuz var” sözlerine Sözcü’den yanıt: Hiçbir siyasi partiden para, sponsorluk almamaktayız

January 30, 2026
5.1k
Rusya’dan “Havuz Medyasına” yasak hamlesi: Yeni Şafak hedefte
Manşet

Rusya’dan “Havuz Medyasına” yasak hamlesi: Yeni Şafak hedefte

January 30, 2026
5.1k
MHP’nin yayın organı Türkgün, Barzani’yi hedef aldı
Manşet Altı

MHP’nin yayın organı Türkgün, Barzani’yi hedef aldı

January 28, 2026
5k
Gazeteci Sedef Kabaş serbest bırakıldı
Manşet Altı

Gazeteci Sedef Kabaş serbest bırakıldı

January 27, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Epstein’ın ölüm anına ait fotoğraflar ilk kez yayınlandı

Epstein’ın ölüm anına ait fotoğraflar ilk kez yayınlandı

February 4, 2026
5k
Nagehan Alçı’dan skandal depremzede paylaşımı

Nagehan Alçı’dan skandal depremzede paylaşımı

February 4, 2026
5k
Fenerbahçe paylaştı: Sadettin Saran’dan Erdoğan’a “Kante” teşekkürü

Fenerbahçe paylaştı: Sadettin Saran’dan Erdoğan’a “Kante” teşekkürü

February 4, 2026
5.1k
Kardeşi gözaltına alınan Dilek İmamoğlu’ndan ilk açıklama

Kardeşi gözaltına alınan Dilek İmamoğlu’ndan ilk açıklama

February 4, 2026
5k
Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi kütüphanesi yıkıldı, yerine çayır yapıldı

Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi kütüphanesi yıkıldı, yerine çayır yapıldı

February 4, 2026
5k
Özgür Özel’den Devlet Bahçeli’ye yanıt: Ya bir erken seçim çağrısı yapacak geçmişteki gibi lastikleri ısındırıyor ya da Erdoğan’ın adaylığına karşı çıkacak, mesaj veriyor

Özgür Özel’den Devlet Bahçeli’ye yanıt: Ya bir erken seçim çağrısı yapacak geçmişteki gibi lastikleri ısındırıyor ya da Erdoğan’ın adaylığına karşı çıkacak, mesaj veriyor

February 4, 2026
5k
Mezun sayısı arttı, kalite düştü: ‘2024 itibarıyla Türkiye’de avukat başına 430 kişi düşüyor’

Mezun sayısı arttı, kalite düştü: ‘2024 itibarıyla Türkiye’de avukat başına 430 kişi düşüyor’

February 4, 2026
5k
Şehit polislerin ardından IŞİD soruları Meclis’te: Tunç “Yetki yargı mercilerinde” dedi, Yerlikaya’dan yanıt gelmedi

Şehit polislerin ardından IŞİD soruları Meclis’te: Tunç “Yetki yargı mercilerinde” dedi, Yerlikaya’dan yanıt gelmedi

February 4, 2026
5k
Fenerbahçe’den flaş paylaşım: KAN TEr, gözyaşı var ama vazgeçmek sözlüğümüzde yok

Fenerbahçe’den flaş paylaşım: KAN TEr, gözyaşı var ama vazgeçmek sözlüğümüzde yok

February 4, 2026
5k
Elon Musk: İspanya Başbakanı Sanchez zalim ve totaliter bir faşist

Elon Musk: İspanya Başbakanı Sanchez zalim ve totaliter bir faşist

February 4, 2026
5k
Fenerbahçe’de En-Nesyri dönemi sona erdi: Faslı golcü, Al-İttihad’da

Fenerbahçe’de En-Nesyri dönemi sona erdi: Faslı golcü, Al-İttihad’da

February 4, 2026
5k
Çin devi BYD’nin Manisa’daki 1 milyar dolarlık yatırımı iptal oldu

Çin devi BYD’nin Manisa’daki 1 milyar dolarlık yatırımı iptal oldu

February 4, 2026
5k
Enflasyon, açlık sınırı altındaki asgari ücreti yuttu: Alım gücü bir ayda bin 359 TL eridi

Enflasyon, açlık sınırı altındaki asgari ücreti yuttu: Alım gücü bir ayda bin 359 TL eridi

February 4, 2026
5k
İftar menülerinde makas açıldı: Bir akşam yemeği kaç koli ediyor?

İftar menülerinde makas açıldı: Bir akşam yemeği kaç koli ediyor?

February 4, 2026
5k
Epstein belgelerinde adı geçiyor: Rixos otellerinin sahibi Tamince’den Özel’in iddialarına yanıt

Epstein belgelerinde adı geçiyor: Rixos otellerinin sahibi Tamince’den Özel’in iddialarına yanıt

February 4, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.