Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Zamları topyekün mücadele toplantılarında boy gösterenler yaptı

by aktifhabercom
October 14, 2018
Zamları topyekün mücadele toplantılarında boy gösterenler yaptı
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Başta gıda ürünleri olmak üzere temel tüketim maddelerine zam üstüne zam gelirken, hükümet market ve pazarlara zabıta yollayarak, faturayı esnafa kesmeye çalışıyor.

Bir market sahibinin Evrensel’de yayınlanan mektubu ise hem esnafın içinde bulunduğu zor durumu hem de asıl sorumluları işaret etti.İstanbul’da 700 konutlu sitede market işleten bir esnaf, ürünlere gelen zamları ve müşterilerle yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Ürünlere zam yapan holdinglerin patronlarının, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın düzenlediği ‘Enflasyonla topyekün mücadele programı’nda boy gösterdiğini, zabıtaların ise kendi üzerlerine salındığını anlatan esnaf, ‘İndirim yok, olanı da şov’ diyor.

Süreci ayrıntılı bir şekilde anlatan esnafın, Evrensel gazetesinde yayınlanan mektubu şöyle:

Geçen gün yaşadığım olay içinde bulunduğumuz durumu net bir şekilde özetliyor.


Markette A haber açık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı ve ekonominin başındaki Berat Albayrak’ın enflasyonla mücadele programı sunumunu canlı veriliyor.

Bakan sunum yaparken ben de o sırada, ‘ekmeği neden 1.5 liraya satıyorsunuz?’ diyen müşteriye açıklama yapmaya çalışıyorum. Ekmek 1.25 lirayken şimdikinden 5 kuruş daha fazla kazandığımı, şimdi fırının fiyat artırdığını, benim kârımın azaldığını, fırın fiyatı indirmeden bir şey yapamayacağımı söylüyorum.

Müşterim ise, ‘Ama vali 1.25 dedi’ diyor başka bir şey demiyor.

O sırada bakan 50 üründe yüzde 10 indirim yapılacak diyor. Müşterim ise ekmeğin 1.5 lira olmasına ikna olmadan gidiyor. Ama ekmeği alıyor, daha ucuzu yok çünkü!

Tam da vaziyet bu; vali başka bir şey diyor piyasa başka, bakan başka bir şey anlatıyor hayat bambaşka akıyor.

Yaşadıklarım bunun kanıtı!

Anlatayım hak vereceksiniz.

VALİ ‘YOK’ DESE DE EKMEK 1,5 LİRA

İstanbul Avrupa yakasında 700 konutlu bir sitede market -aslında dükkan- işletiyorum. Sitede en ucuz ev 700-800 bin lira. Burada yaşayanlar İstanbul’un kalburüstü diyebileceğimiz  kesiminden. Sitenin büyük bölümü AKP seçmeni. Dükkanın gelirinin  önemli bir bölümünü evlere servis yaparak sağlıyorum.

Doların bir anda 7 liraya çıkmasıyla beraber uzun süredir ‘geliyorum’ diyen kriz şu yüzüne çıktı. Hükümet sözcüleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ne kadar ‘yok’ dese de, sorunu dış güçlere bağlasalar da herkes krizi iliklerine kadar yaşamaya başladı.

İlk olarak zamlarla başlamak istiyorum.

– Vali bey ve hükümet ‘yok öyle şey’ dese de 1.25 lira olan 250 gram ekmek 1.50 lira.

– Doların fırlaması ile birlikte 50 kuruş olan tekli yumurta 75 kuruş oldu. Zam oranız yüzde 50. Yine 7.5 lira olan sarı 10’lu yumurta 9.50 lira oldu. 15’li yumurta 9 liradan 11 liraya 15 lira olan 30’lu yumurta da önce 18 sonra 19.50 lira oldu.

– İçim, Sek, Sütaş, Pınar markalarına ait sütlere 75 kuruş ile 1.25 lira arasında zam geldi. Artık en ucuz 1 litre süt 4 lira.

– Aynı markaların yoğurtlarına 50 kuruş ile 2 lira arasında zam geldi. Artık 3 liradan ucuz markalı yoğurt yok.

– Yine bu markaların peynir çeşitlerine 1.5 ile 3 lira arasında zam geldi.

– Kriz öncesi 6.50 lira olan salça bir anda 11 liraya çıktı.

– 1.75 lira olan makarna çeşitleri 1.95 lira oldu.

– Pirinç, bulgur, mercimek gibi bakliyat çeşitlerine 2 lira ile 4 lira arasında zam geldi.

– Türkiye’nin en büyük su şirketi erikli 2 kez zam yaptı.  Kriz öncesi 3.50 lira olan 5 litre su 5, 6.95 olan 10 litre su 10 lira oldu. Diğer su markaları da benzer şekilde zam yaptı. 19 litre kullan at su 7.5 liradan 11 liraya çıktı.

– Temizlik ürünlerine gelen zamlar ise vahim….

Dolar fırladığı günden bu yana coca cola, ülker, eti, içim, Sütaş, Sek, Erikli gibi Türkiye’nin en büyük gıda ve içecek firmaları ürünlerine en az yüzde 20 ile 75 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Bazıları 2 defa yaptı.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım zamların hiçbirini biz oturup kendimiz yapmadık.  Hani damat bakanın açıklamalarına katılan patronlar var ya onlar bize verdikleri ürüne zam yaptı biz de mecbur kaldık yansıttık.

BAZI YAĞLAR HİÇ YOK

Bu zam sürecinde yaşadıklarımızı da anlatayım biraz.

Firmalar zam yapacakları ürünleri zam yapmadan marketlere vermedi. Süte zam yapacaksa dağıtıma çıkarmadılar. Zam yaptıktan sonra eski ürünleri zamlı dağıtarak krizi fırsata çevirdiler.

Ülker gurubuna bağlı Bizim yağ 1 aydır piyasada yok. Yudum 1 litre yağ da yok. Dağıtıcılar ve toptancılar olmadığını söylüyor. Hükümet eskiden yağ kuyrukları olduğunu söyler durur ya şimdi bazı yağlar hiç yok.

Sebebi maliyet artışıymış. Litresi düşük yağlar daha maliyetli ve satışı daha pahalı olduğu için az üretiliyor, sadece çok büyük market zincirlerde bulunuyor.

Aynı şekilde toptancılar da zam geleceğini bildiği hiçbir ürünü elinden çıkarmadı.  Zam geldikten sonra çıkardı ve krizi fırsata çevirdi.  Birkaç hafta boyunca toptancılarda bazı temizlik ürünlerini, bulaşık deterjanlarını, bakliyat çeşitlerini ve salçayı bulamadık, tedarik edemedik.

Firmalar zam yapacakları ürünleri dağıtım yapan elemanlarından bile gizledi. Böylece bakkalların zamsız ürün almasının önüne geçti.

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere valisinden belediye başkanına tüm yöneticilerin

‘krizi fırsata çeviriyorlar’ dedikleri kesim, ‘Türkiye için topyekün mücadele vakti’ toplantılarında boy gösterenler ve onların toptancıları oldu bu süreçte.

Hepsi parasına para kattı.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Tekstilde kan kaybı: 3 bin şirket kapandı, 55 bin kişi işsiz

Tekstilde kan kaybı: 3 bin şirket kapandı, 55 bin kişi işsiz

October 16, 2025
5.1k
2026 yılı bütçesi açıklandı: Vergiler yine faize gidecek

2026 yılı bütçesi açıklandı: Vergiler yine faize gidecek

October 16, 2025
5.1k

Bu süre zarfında fırsatçı marketler de ellerindeki stoklar bitmeden zamlı ürün sattılar. İçlerinde Migros; A101, BİM gibi bakanın 50 ürüne yüzde 10 indirim çağrısına uyan marketler de var.

Stoklardan iyi para kazandılar, bindirimden sonraki indirim onlara dokunmaz. Onca bindirimden sonra yaptıkları indirim midir o da tartışmalı!

BİZİM İÇİN DE ZOR GÜNLER BAŞLADI

Gelelim bu sürede biz neler yaşadık kısmına.

Öyle günler oldu ki saatlerce gelen zamlı ürünlere zammı yansıtmakla uğraşmak zorunda kaldık. Firmalar zammı yaptı ama bu zamlara tepkiyi bizler göğüslemek zorunda bırakıldık çünkü hükümet bizi hedef gösterdi.

Müşteri ile karşı karşıya gelmek değil tek sorunumuz. Bizim için de zor günler başladı zira faturamız kabardı.

Elektik zammının ardından bin lira olan faturamız 1600 liraya çıktı. 100 lira olan su faturası da 130 liraya. Doğal gazı merakla bekliyoruz.

Hemen belirteyim ki bu kadar zamdan sonra ciromuz artmadı yerinde saydı.  Bazı ürünlerde kâr marjını aşağı çekmek zorunda kaldık.

Zengin bir muhitte olmamıza rağmen insanlar harcamalarından kısmaya başladı. Eskiden 50 liralık alışveriş yapan şimdi 30 liraya düştü. Çocuklara verilen harçlıklar düştü. Çikolata ve oyuncak satışı yarı yarıya düştü.

Günlük ekmek ve süt siparişinin yanına bir iki ürün mutlaka ilave edilirdi artık ilave talepler yok artık!

KRİZİN FATURASI SORUMLULARA DEĞİL BİZE KESİLİYOR

Üstüne basa basa vurgulayalım ki firmaların yaptığı zamlarının dışında bir kez zam yaptık o da elektrik zammının ardından soda çeşitlerine artı 25 kuruş. Zabıta beyler gelirse belki buna ceza yazabilirler.

Şimdi zabıtalar market market, pazar pazar dolaşıp fiyat denetimi yapıp ceza kesiyorlar. Halkın krize olan tepkisi krizin sorumlularına değil bize yönleniyor. Zam yapan en zengin patronlar hükümetle pozlar verip yüzde 10 indirim şovuyla, yalanıyla vatandaşı kandırıyor. Asıl denetlenmesi gereken en büyükler ve toptancılar zengin olurken bizim işlerimiz kötüye gidiyor.

Gerçekten enflasyonla krizle mücadele edilecekse elektrik ve doğalgaz zamlarını iptal etsinler. Firmaların zam yamasını engellesinler. Krizden kaynaklı ücret kayıplarını telefi etsinler. O zaman zamlı ürün satan market olursa tepesine binsinler.

 

ShareTweet
Previous Post

STK’lara Meclis yasağı kaldırılsın çağrısı

Next Post

Ruhani: ABD, İran’da rejimi değiştirmeye çalışıyor

İLGİLİHABERLER

Tekstilde kan kaybı: 3 bin şirket kapandı, 55 bin kişi işsiz
EKONOMİ

Tekstilde kan kaybı: 3 bin şirket kapandı, 55 bin kişi işsiz

October 16, 2025
5.1k
2026 yılı bütçesi açıklandı: Vergiler yine faize gidecek
EKONOMİ

2026 yılı bütçesi açıklandı: Vergiler yine faize gidecek

October 16, 2025
5.1k
Çarpıcı rapor: Her üç İstanbulludan biri temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor
EKONOMİ

Çarpıcı rapor: Her üç İstanbulludan biri temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor

October 16, 2025
5.1k
İlk beşteyiz: Sarayın yanlış ekonomik politikaları sefalette sürükledi
EKONOMİ

İlk beşteyiz: Sarayın yanlış ekonomik politikaları sefalette sürükledi

October 16, 2025
5k
Eleman çıkarmalar başladı: Yeme-içme sektöründe işler yüzde 50 düştü
EKONOMİ

Eleman çıkarmalar başladı: Yeme-içme sektöründe işler yüzde 50 düştü

October 16, 2025
5k
Bir sigara grubuna zam geldi: En ucuz sigara 95 TL oldu
EKONOMİ

Bir sigara grubuna zam geldi: En ucuz sigara 95 TL oldu

October 16, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Avrupa’da kişi başına 130 kilo gıda çöpe gitti

Avrupa’da kişi başına 130 kilo gıda çöpe gitti

October 16, 2025
5k
Mango, müşteri bilgilerinin çalındığını doğruladı

Mango, müşteri bilgilerinin çalındığını doğruladı

October 16, 2025
5k
Nestle 16 bin çalışanını işten çıkaracak

Nestle 16 bin çalışanını işten çıkaracak

October 16, 2025
5k
Tekstilde kan kaybı: 3 bin şirket kapandı, 55 bin kişi işsiz

Tekstilde kan kaybı: 3 bin şirket kapandı, 55 bin kişi işsiz

October 16, 2025
5.1k
Astral seyahat açıklamalarıyla gündeme gelen Yusuf Güney’den Türkiye’yi terk etme kararı: ‘Temelli gidiyorum’

Astral seyahat açıklamalarıyla gündeme gelen Yusuf Güney’den Türkiye’yi terk etme kararı: ‘Temelli gidiyorum’

October 16, 2025
5.1k
Altın değil, dolar, Euro hiç değil: Aşiret düğününde zarfı açtı, kızına hediyesi şaşkınlık yarattı

Altın değil, dolar, Euro hiç değil: Aşiret düğününde zarfı açtı, kızına hediyesi şaşkınlık yarattı

October 16, 2025
5.1k
Fatih Terim adım adım yeni takımına: Aylık maaşını duyurdular

Fatih Terim adım adım yeni takımına: Aylık maaşını duyurdular

October 16, 2025
5.1k
Fenerbahçe’de kadro dışı bırakılan 3’üncü futbolcu belli oldu

Fenerbahçe’de kadro dışı bırakılan 3’üncü futbolcu belli oldu

October 16, 2025
5.1k
İstanbul’da İranlı din adamına suikast

İstanbul’da İranlı din adamına suikast

October 16, 2025
5.1k
Meksika’da sel: 66 ölü, 75 kayıp

Meksika’da sel: 66 ölü, 75 kayıp

October 16, 2025
5k
O anlar kamerada: Denizli’de okul müdürü, çocuklarının önünde vuruldu

O anlar kamerada: Denizli’de okul müdürü, çocuklarının önünde vuruldu

October 16, 2025
5.1k
2009’lu Efe artık Samandıra’da: Galatasaray’ın altyapısından Fenerbahçe kaptı

2009’lu Efe artık Samandıra’da: Galatasaray’ın altyapısından Fenerbahçe kaptı

October 16, 2025
5.1k
Ünlü model 24 kez bıçaklanarak öldürüldü

Ünlü model 24 kez bıçaklanarak öldürüldü

October 16, 2025
5.1k
Jose Mourinho’dan Sadettin Saran’ın açıklamalarına cevap geldi

Jose Mourinho’dan Sadettin Saran’ın açıklamalarına cevap geldi

October 16, 2025
5.1k
Yabancı Damat dizisinin Memik Dede’si Erkin Güzelbeyoğlu hayatını kaybetti

Yabancı Damat dizisinin Memik Dede’si Erkin Güzelbeyoğlu hayatını kaybetti

October 16, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.