İngiltere’de koronavirüs aşısı olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda Pfizer-BioNTech ve AstaZeneca aşısından birinin ilk dozunu vurulmanın yüzde 65 koruma sağladığını ortaya çıktı.
AstraZeneca – Oxford Üniversitesi’nin koronavirüse karşı birlikte geliştirdiği aşının veya Pfizer- BioNTech aşısının tek dozu, vakaları neredeyse üçte iki oranında düşürüyor; hem gençleri hem de yaşlı ve hastalığı daha ağır geçirme tehlikesi bulunanları koruyor.
Oxford Üniversitesi araştırmasında ilk dozun yapılmasından 21 gün sonra koronavirüs vakalarında yüzde 65 düşüş görüldü. Söz konusu aşılar, semptom göstermeyen vakalara karşı yüzde 57 etkiliyken semptom gösterenlerde yüzde 72’lik etkililik sağladı.
BioNTech’in ikinci aşısının yaptırılmasının ardından semptom gösteren vakalarda yüzde 90, göstermeyen vakalarda ise yüzde 70 düşüş görüldü. AstraZeneca onayı daha geç çıktığı için bu aşının ikinci dozu ile ilgili araştırma hala devam ediyor.
Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Dr Koen Pouwels, “Aşıların yaşı daha büyük olan yetişkinler ve uzun süreli sağlık sorunları bulunanlarda daha az etkili olduğuna dair bir kanıt bulunamadı” dedi.