Türkiye’deki işkenceler Avrupa’da kurulan Türkiye Tribünali’nde yargılanırken, avukat Eren Keskin, işkencecilerin Adli Tıp Kurumu eliyle nasıl cezasızlık kalkanına alındığını anlattı.
Türkiye’de son beş yılda yapılan hukuksuzluk, işkence ve hak ihlalleri İsviçre’nin Cenevre kentinde kurulan Türkiye Tribünali (Turkey Tribunal) Mahkemesinde yargılanıyor.
İşkence iddialarının sınır ötesinde yargılanmasının en önemli nedenlerinden biri de AKP hükumetinin Türkiye’de yargı eliyle işkenceci memurları koruyor olması. Avukat Eren Keskin işkencecilerin siyasi erk tarafından nasıl himaye edildiğini anlattı.
ADLİ TIP ELİYLE İŞKENCECİLER KORUNUYOR HASTA MAHKUMLAR CEZAEVİNDE ÖLÜYOR
Adli Tıp Kurumunun bir devlet kuruluşu olduğunu ve siyasi erkin kontrolü altında bulunduğunu belirten avukat Eren Keskin, “Mahkemeler, siyasi baskıya boyun eğen adli tıp kurumunun dışında delil kabul etmiyor” dedi.
Yasalarda, işkencenin belgelenmesinde tek yetkinin adli tıpta olduğunun yazmadığını söyleyen Keskin, “Bağımsız hekim kararlarının delil olarak kabul edilmesi gerekiyor. Avrupa İnsan Haklarının Mahkemesinin vermiş olduğu çok önemli bir karar var. Buna rağmen mahkeme ve savcılıklar adli tıp dışında delil kabul edilmiyor” diye konuştu.
Keskin bu sorunun işkencenin belgelenmesinin dışında hasta mahkumlar ile ilgilide bir sorun olduğunu belirten Keskin, “Ölecek derecede hasta mahkumlar ‘adli tıp cezaevinde kalabilir’ raporu verdiği için cezaevinde” ifadelerini kullandı.
Eren Keskin: Mahkemeler, siyasi baskıya boyun eğen adli tıp kurumunun dışında delil kabul etmiyor. Bu, işkencenin belgelenmesinin dışında cezaevinde bulunan hasta tutuklular için de bir sorun. Ölecek durumda olan hasta tutuklukar var, adli tıp cezaevinde kalabilir raporu veriyor pic.twitter.com/8J30VDaPnc
— BOLD (@BOLDmedya) September 20, 2021