Türkiye Ziraat Odaları Birliği; buğday, mercimek, kayısı gibi ürünlerin maliyetler ve mevsimsel koşullardan ciddi şekilde etkilendiğini, çiftçilerin ise borç batağında olduğunu aktardı.
Kronos’un haberine göre Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mevsimsel sorunlar nedeniyle tarım üretimi yapılan illerde hasarın devasa boyutlara ulaştığını çiftçilerin ise borç batağına sürüklendiğini açıkladı.
Trabzon’dan Mersin’e Manisa’dan Urfa’ya kadar çiftçinin ürününün tarlalarda telef olduğunu aktaran Bayraktar üreticilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini aktardı. En büyük hasar ise kayısı üretiminin yapıldığı Malatya’da.
BUĞDAY VE MERCİMEKTE ÖNEMLİ KAYIPLAR
TZOB Başkanı Bayraktar üreticilerin Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi gerektiğini söyledi. Güneydoğu Bölgesi’ndeki kuraklığa işaret eden Bayraktar, böyle devam etmesi durumunda bölgede yetiştirilen buğday, arpa, kırmızı mercimek gibi ürünlerde önemli kayıp yaşanacağına dikkat çekti.
Malatya’yı vuran zirai dona dikkat çeken Bayraktar, “Malatya il genelinde, 13-14 Nisan’da zirai don olayı yaşandı. Malatya Ovası’nda 1.400 rakıma kadar olan alandaki kayısıyı ciddi oranda etkiledi” dedi.
KAYISIDA HASAR YÜZDE 80
Bayraktar sözlerine şöyle devam etti: “Malatya Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, hasar oranı yüzde 80 civarındadır. Kayısı havzası olarak bilinen bölgede Malatya ile birlikte Elazığ’ın Baskil ilçesinde yüzde 70, Sivas’ın Gürün ilçesinde yüzde 60 ve Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yüzde 80 civarında hasar vardır. Eldeki verilere göre bu yıl kayısı üreticimizin kaybı büyüktür. Toplamda 409 milyon dolar ihracat geliri elde eden ülkemiz, önemli bir kayıpla karşı karşıyadır.”