Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İYİ Partili Subaşı: Kürt meselesini ‘sorun yok biz kardeşiz’ diyerek çözemezsiniz

by aktifhabercom
May 19, 2022
İYİ Partili Subaşı: Kürt meselesini ‘sorun yok biz kardeşiz’ diyerek çözemezsiniz
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Tarih ve saat verildi: Küçük turpun büyük marifetlerini anlatacağız

Tarih ve saat verildi: Küçük turpun büyük marifetlerini anlatacağız

March 16, 2026
5k
Bahçeli’nin ihracını istediği MHP’li Ramazan Kaşlı istifa etti

Bahçeli’nin ihracını istediği MHP’li Ramazan Kaşlı istifa etti

March 11, 2026
5.1k
Kimse Yok mu

İYİ Partili Hasan Subaşı, Kürt sorununa ilişkin “Toplumun bir kesimi “sorunum var” diyorsa, bu sorunun tartışılması, konuşulması gerekir. “Sorun yok biz kardeşiz” diyerek her şeyi çözemezsiniz” dedi.


İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Kürt sorununa ilişkin “Toplumun bir kesimi “sorunum var” diyorsa, bu sorunun tartışılması, konuşulması gerekir. Ama biz konuşamıyoruz” dedi. Subaşı, “Cumhuriyet dönemi boyunca herkesin incelediği, rapor hazırlattığı bir meseleyle ilgili çıkıp “hiçbir sorun yok” demenin bir anlamı yoktur” ifadelerini kullandı.

Serbestiyet’ten Onur Erkan’a açıklamalarda bulunan Hasan Subaşı, HDP’ye yönelik kapatma davasına ilişkin “HDP legal bir parti değilse kurulması ve meclis çatısı altında olması hatalıdır. Oysa devletin çeşitli kontrollerinden geçerek parlamento çatısı altında grup kurmuş bir partidir” ifadesini kullandı.


Subaşı’nın açıklamalarından bazıları şöyle: 

‘HDP LEGAL BİR PARTİDİR’

İki yıl kadar önce “İktidar HDP’yi şeytanlaştırarak İYİ Parti’nin milliyetçi, CHP’nin ulusalcı refleksini kışkırtmak istiyor” diye bir değerlendirme yapmıştınız. Sizce iktidar yaratmak istediği etkiye ulaşıyor mu?

“Etkisi kalmadı. Benim o çıkışım da bu etkiyi azaltmaya dönüktü. Çünkü bir dönem televizyonlarda her gün, HDP’yle ilgili hiçbir HDP’linin bulunmadığı tek taraflı programlar yapılıyordu. Bu programlarda sürekli olarak da CHP ile İYİ Parti, HDP’yle iş birliği içinde diye suçlamalar yapılıyordu.

HDP’nin içinde suçlular varsa onları tecrit etmek yargının görevidir. HDP legal bir parti değilse kurulması ve meclis çatısı altında olması hatalıdır. Oysa devletin çeşitli kontrollerinden geçerek parlamento çatısı altında grup kurmuş bir partidir.

Devlet “HDP’de suçlular var, onlarla kavga edin” diyorsa, bu bizim görevimiz değildir. Huzuru sağlamak, suçluları toplumdan tecrit etmek devletin görevidir.

Bu tartışmalarla HDP tabanındaki oyları, Millet İttifakı’na yar etmemek amaçlanıyor. Kaldı ki İYİ Parti olarak HDP ile bir iş birliği içinde olmadığımızı hem biz beyan ediyoruz hem HDP’liler beyan ediyor. O dönemki kadar olmasa da halen benzer çabalar görüyoruz ama diğer yandan hükümetin siyaset uğruna terör örgütü liderinin mesajlarını ilettiğine de şahit olmuştuk.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ DÖNEMİNDE DEVLET, GÖREVLENDİRDİĞİ BİRÇOK KİŞİYİ SUÇLU DİYE TAKİBE ALDI’

Geçtiğimiz şubat ayında Karar gazetesinden Figen Çalıkuşu, sizin HDP Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığıyla ilgili toplanan Anayasa-Adalet Karma Komisyonu Toplantısı’ndaki konuşmanızdan bahseden bir yazı yazdı. Siz o konuşmanızda çözüm süreci döneminde 2014’te çıkarılan 6551 sayılı yasayı ve bu yasanın çözüm süreci döneminde PKK’lilerle görüşmeler için “bir nevi sorumsuzluk” getirdiğini hatırlatmışsınız. Biraz bunu açar mısınız?

Biz onu iki boyutuyla gördük. Bahsettiğiniz karma komisyon toplantısında önce partimizin görüşünü yansıttım. Partimizin görüşünün, “Ortaya çıkan görüntülerin, toplumda rahatsızlık yarattığını ve yaratmasının da normal olduğunu, dokunulmazlığın kaldırılarak konunun yargı kararıyla çözümlenmesi” olduğunu ifade etmiştim.

Ama Semra Güzel’in çözüm sürecindeki bir görüşmesinin yıllar sonra ortaya çıkmasının ciddiyetle bağdaşmadığını, bundan siyasi bir sonuç elde etme düşüncesinin olduğunu da açıklamıştım. Çünkü ortada bir terör suçu varsa bunu yıllar sonra ortaya çıkarmak terörü ciddiye almamaktır.

Bunları ifade ettikten sonra o günkü tartışmaları da belli bir sonuca bağlamak için çözüm sürecinde neler olduğunu da hatırlatmıştım.

2013-2015 arasında Türkiye bir çözüm süreci yaşadı. Çözüm sürecinde Kandil’e gitmek teşvik edildi. Otobüsler kaldırıldı, buluşmalar yapıldı.

Çözüm süreci olumlu ve sevinçle karşılanmıştı. Ama tabii zor bir süreçti. Hükümet tarafından belki de yeterince hazırlık yapılmamıştı, toplum yeterince hazırlanmamıştı.

Sonuçta çözüm sürecinde birçok kişi gidip orada görüntü vermişti. Hatta devlet, HDP’lileri bir nevi aracılık yapması için görevli kılmıştı. Bu buluşmalarda devlet görevlileri de teröristlerle yan yana gelmişlerdi. Görüşmeler olmuştu.

2014 yılında bunların suç teşkil edebileceği gündeme geldi ve tedbir almak gerekti. Bu amaçla 6551 sayılı yasa çıktı. Bu yasayla çözüm süreci dönemindeki bu görüşmelere bir nevi muafiyet tanındı, bir cezasızlık hususu getirildi.

Şimdi görüyoruz ki, devlet kendisini bu muafiyetin içine aldıktan sonra; görevlendirdiği birçok kişiyi suçlu diye takibe almıştır. Oysa 6551 sayılı yasa, hangi taraftan olursa olsun bir muafiyet sağlamıştı.

‘SORUNLARIMIZI KOLAY ÇÖZEMİYORUZ, ÇOK ÇABUK KAMPLAŞIYORUZ’

Yine aynı konuşmanızda “Türkiye’de ‘Kürt sorunu yoktur’ demek, terörün nasıl, nereden cereyan ettiğini bilmemek demek olur” diye bir cümle kullanıyorsunuz.

Biz sosyal sorunlarımızı çok kolay çözemiyoruz ve çok çabuk kamplaşıyoruz. Zaman zaman siyaset kurumları da bunları manipüle ediyor. Çözümsüz hale gelince bu sorunlar Türkiye sınırlarını da aşabiliyor. Dışarının da ilgi alanına girmeye başlıyor. Hatta zaman zaman manipülasyonlar da yapılıyor olabilir. Önemli olan bu tip sorunları kendi içinde çözebilmektir.

Gençlik yıllarımızda, Türkiye 25 yıl sağ sol çatışması yaşadı. Gençler birbirini öldürdü. İnsanlar sağ-sol meselesinde “o doktora gitmez, bu bakkala gitmez” hale geldi. Araya ihtilal girdi. Sonra rahmetli Demirel ile rahmetli İnönü’nün koalisyon kurmasıyla sağ-sol kavgası gündemden kalktı.

Bu defa başörtülü gençleri üniversitelere sokmamaya başladılar. Dönemin egemenleri, bazı yüksek yargı mensupları, bazı askerler “şu şekilde bağlanırsa olur” gibi tanımlamalar getirmeye başladılar.

Anayasa Mahkemesi’nin bir kararında hüküm fıkrasına değil ama metnin içine “Bu eylem cumhuriyete karşı kalkışma, siyasi amblem sayılabilir” gibi ibareler yazıldı. Mesele tam çözümsüz hale geldi.

Türkiye yine gençlerine 25 yıl eziyet etti. Eğitim hakkını elinden almaya kalktı. Kimse gençlere “neden başörtüsü takmak istiyorsun” diye sormadı. Onlarla konuşmadı. Konu, devlet egemenlerinin tanımına göre çözülmeye çalışıldı.

Bu da AK Parti’nin işine yaradı, AK Parti’yi büyüttü. Sonunda yine bir kanun değişikliği olmaksızın gündemden kaybolmaya başladı ama toplum yine yorgun düştü.

Kürt meselesinde de durum benzer. Toplumun bir kesimi “sorunum var” diyorsa, bu sorunun tartışılması, konuşulması gerekir. Ama biz konuşamıyoruz.

Yine Alevi yurttaşlar “cemevi bizim ibadetgâhımız” diyorsa bunun konuşulması, tartışılması gerekir.

Biz buna da çözüm bulamadığımız için, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “cemevleri ibadethanedir” diye bizi bağlayan bir karar verdi. Bu bağlayıcı karara rağmen biz bağlandık mı?

‘HİÇBİR SORUN YOK DEMENİN ANLAMI YOKTUR’

Şimdi biz bu tür sorunlarımızı çözmekte zorlanıyoruz. Ben de bu meselelerde konuşamama alışkanlığımızı bir ölçüde esnetebilmek için düşüncelerimi aktarmaya çalışıyorum. Doğru görülen yanları olur, yanlış görülen yanları olur ama siyasetçilerin fikirlerini açıklıyor olması bu tür konuşulmayan konular üzerinde düşündürmeyi teşvik edebilir.

Ben de o gün karma komisyonda “Biz bu tür sorunları dışarıdan gelen sorunlar olarak görüyorsak bence yanılıyoruz” dedim. Dışarının bir tür manipülasyonları olabilir ama bunlar yakıcı ve çözmemiz gereken sorunlardır. Gelecek kuşaklara taşımamamız gereken sorunlardır.

Bunların bilimsel olarak her yönüyle incelenmesi gerekir. “Sorun yok biz kardeşiz” diyerek her şeyi çözemezsiniz. Önemli bir yurttaş kesimi “sorun var” diyorsa devletin görevi o soruna yaklaşmak, sorgulamaktır.

Atatürk döneminden beri ellinin üzerinde Kürt raporu hazırlandı. 1989’da SHP’nin önemli bir raporu var, Anavatan Partisi’nde Kahveci’nin raporu var, 1991 yılında Tayyip Erdoğan’ın il başkanı iken hazırlatıp Refah Partisi genel başkanlığına sunduğu bir rapor var.

Cumhuriyet dönemi boyunca herkesin incelediği, rapor hazırlattığı bir meseleyle ilgili çıkıp “hiçbir sorun yok” demenin bir anlamı yoktur.

Geçmişte Türk siyaseti bu konuların üzerinde çok gidemedi. Bu konular tamamen Genelkurmay’a havale edilmişti. Genelkurmay da zaten “bu mesele bende” diyordu. Siyaset kurumunun bu konuda yetkili olmasını kabul etmiyordu, siyaset kurumu da o alana giremiyordu.

Bugün de bu hükümet sistemi bırakın siyaset kurumunu, meclisi, yargıyı hatta yürütmeyi de vesayet altında tutuyor. Bugünün vesayeti de dünkü vesayet gibi temel sorunların çözümünü engelliyor.” 

ShareTweet
Previous Post

Sezgin Baran Korkmaz’ın hangi ülkeye iade edileceğine Adalet Bakanı Zadic karar verecek

Next Post

İmamoğlu gençlere seslendi: Bir yıl daha dikkatli olun, sonra özgürsünüz

İLGİLİHABERLER

Tarih ve saat verildi: Küçük turpun büyük marifetlerini anlatacağız
Manşet

Tarih ve saat verildi: Küçük turpun büyük marifetlerini anlatacağız

March 16, 2026
5k
Bahçeli’nin ihracını istediği MHP’li Ramazan Kaşlı istifa etti
Manşet Altı

Bahçeli’nin ihracını istediği MHP’li Ramazan Kaşlı istifa etti

March 11, 2026
5.1k
Erdoğan’dan müjde gibi müjde: Zamsız ikramiye bayram öncesi yatacakmış
Manşet Altı

Erdoğan’dan müjde gibi müjde: Zamsız ikramiye bayram öncesi yatacakmış

March 11, 2026
5.1k
AKP kulisleri: Üç bakanlıkta koltuk değişimi bekleniyor, işte konuşulan isimler
Manşet

AKP kulisleri: Üç bakanlıkta koltuk değişimi bekleniyor, işte konuşulan isimler

March 10, 2026
5.1k
AKP’nin ‘İran’ tutumu HÜDA-Par’ı da kızdırdı: ‘Kardeş ülke dedikleriniz siyonistlere topraklarını kullandırtıyor’
Manşet Altı

AKP’nin ‘İran’ tutumu HÜDA-Par’ı da kızdırdı: ‘Kardeş ülke dedikleriniz siyonistlere topraklarını kullandırtıyor’

March 4, 2026
5.1k
Bahçeli “İran’a tuzak kuruldu” dedi, “Terörsüz Türkiye” vurgusu yaptı: İran’ın başına gelenlerden ülkemizi soyutlayamayız, milli birliğimizi savunmalıyız
Manşet Altı

Bahçeli “İran’a tuzak kuruldu” dedi, “Terörsüz Türkiye” vurgusu yaptı: İran’ın başına gelenlerden ülkemizi soyutlayamayız, milli birliğimizi savunmalıyız

March 3, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Akın Gürlek oyuncu çıktı: Bakın hangi dizide oynamış

Akın Gürlek oyuncu çıktı: Bakın hangi dizide oynamış

March 18, 2026
5k
Saraçhane’de polis müdahalesi: Gözaltılar var

Saraçhane’de polis müdahalesi: Gözaltılar var

March 18, 2026
5.1k
Muhittin Böcek için duaya “amin” diyen Başsavcı Vekili görevden alındı

Muhittin Böcek için duaya “amin” diyen Başsavcı Vekili görevden alındı

March 18, 2026
5.1k
Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı

March 18, 2026
5.1k
Kiracısına canlı tarantula attı, siyasi kariyeri bitti

Kiracısına canlı tarantula attı, siyasi kariyeri bitti

March 18, 2026
5.1k
Almanya’da kan davası iddiası: 2 Türk öldürüldü

Almanya’da kan davası iddiası: 2 Türk öldürüldü

March 18, 2026
5.1k
Bakan Memişoğlu belediye iftarına helikopterle indi, helikopterle de ayrıldı

Bakan Memişoğlu belediye iftarına helikopterle indi, helikopterle de ayrıldı

March 18, 2026
5.1k
Bu salgın ülkeyi alarma geçirdi: Doğum gününde gittiği gece kulübü genç kızı kör etti

Bu salgın ülkeyi alarma geçirdi: Doğum gününde gittiği gece kulübü genç kızı kör etti

March 18, 2026
5.1k
Testo Taylan tutuklandı

Testo Taylan tutuklandı

March 18, 2026
5.1k
Milyonluk rüşvet ağı iddiasının odağındaki Biçer gözaltına alındı

Milyonluk rüşvet ağı iddiasının odağındaki Mine Tozlu Biçer tutuklandı

March 18, 2026
5.1k
Özgür Özel’den Akın Gürlek’e malvarlığı için e-Devlet çağrısı: “Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor”

Özgür Özel’den Akın Gürlek’e malvarlığı için e-Devlet çağrısı: “Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor”

March 18, 2026
5.1k
CHP’den köprü ve otoyol çıkışı: Bu Ramazan Bayramı’nda “son kez” ücretsiz olacak

CHP’den köprü ve otoyol çıkışı: Bu Ramazan Bayramı’nda “son kez” ücretsiz olacak

March 18, 2026
5k
116 yıllık holding iflas etti

116 yıllık holding iflas etti

March 18, 2026
5.1k
Muhittin Böcek’in oğluna “İtirafçı ol” şantajı: “Bebeğini düşünüyorsa…”

Muhittin Böcek’in oğluna “İtirafçı ol” şantajı: “Bebeğini düşünüyorsa…”

March 18, 2026
5.1k
Kuzey Kore’de her bölgede tek adayın çıktığı parlamento seçimleri: Kim Jong-un yüzde 99,93 oyla yeniden zafer kazandı

Kuzey Kore’de her bölgede tek adayın çıktığı parlamento seçimleri: Kim Jong-un yüzde 99,93 oyla yeniden zafer kazandı

March 18, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.