Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İmamoğlu: Dünyanın en demokrat belediye başkanı olmak istiyorum

by aktifhabercom
November 9, 2019
İmamoğlu: Dünyanın en demokrat belediye başkanı olmak istiyorum
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, Berlin’deki temaslarında İstanbul’a ilişkin hedeflerini anlattığını belirtti. İmamoğlu, Kaftancıoğlu’nun kampanya direktörünü eleştirmesine ilişkin açıklamalarda da bulundu.

İstanbul ile Berlin’in kardeş şehirler olması nedeniyle Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yıldönümü etkinliklerine davet edilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Berlin ziyareti kapsamında siyasi temaslarda da bulundu. DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, bu görüşmelerde, “İstanbul’un daha iyi bir yaşam merkezine dönüşmesi için hedeflediği değişimi” anlattığını ifade etti. “Dünyanın en demokrat belediye başkanı” olmak istediğini belirten İmamoğlu, kendisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecekteki rakibi olarak görmediğini dile getirdi.

Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kampanya direktörü Necati Özkan’a yönelik eleştirilerini de “Canan Hanım’ın kendi fikrini beyan etmesine bir şey demiyorum ancak bulunduğumuz pozisyon itibariyle parti içi yoruma vesile olacak ve partinin bu anlamda etkileneceği bir psikolojik ortamda bunu yorumlamasını doğru bulmuyorum” sözleriyle değerlendirdi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Erdoğan’dan iki milletvekiline konuşma yasağı

Erdoğan’dan iki milletvekiline konuşma yasağı

February 18, 2026
5.1k
Kürsüye kronometre ile çıktı: “Her saniyede dört emeklinin ve üç asgari ücretlinin maaşı tefecilere gitti”

Kürsüye kronometre ile çıktı: “Her saniyede dört emeklinin ve üç asgari ücretlinin maaşı tefecilere gitti”

February 18, 2026
5k

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

DW Türkçe: Sayın İmamoğlu, İstanbul ile Berlin’in kardeş şehirler olması nedeniyle duvarın yıkılışının 30’uncu yıldönümü etkinliklerine davet edildiniz. Bir duvarla ikiye ayrılan kentin yeniden birleşmesi kutlanıyor bu etkinliklerde. Siz bununla, İstanbul’un bugünü arasında nasıl bir köprü kuruyorsunuz?

Ekrem İmamoğlu: Bazen duvar illa fiziki bir duvar olmaz. Betondan, demirden yapılan bir duvar anlamına gelmez. Bazen iki insan yan yanadır ama aslında aşılması güç bir duvar oluşmuştur. Fiziken olmasa da yakınlaşamazlar, konuşamazlar ve birbirlerini anlamazlar. Bu bir toplum için çok tehdit edici bir şey. Dolayısıyla daha önce Berlin’de yaşanan süreç, bir duvarın yıkılması ile birbirine çok özlem duyan iki grubu birleştirmişti. Ama özellikle siyasi atmosfer gereği seçim öncesi İstanbul’da siyaseten kutuplaşmış ve birbiriyle konuşmayan, ayrışan, birbirlerini çok derin cümlelerle sorgulayan ve suçlayan gruplar oluşmuştu. Bizim yaşadığımız seçim süreci aslında gruplar arasındaki duvarları yıktı, empati gücünü kuvvetlendirdi ve aynı zamanda bu derinlemesine bir toplum vicdanı oluşturdu… Fiziken var olmayan duvarlar, ama ne yazık ki toplumun birbiri arasındaki geçişleri engelleyen duvarların varlığına dönüşen sürece 23 Haziran’da demokrasinin gücü son vermiştir.

Berlin’de siyasi temaslarda da bulunuyorsunuz. Dün Maliye Bakanı Olaf Scholz ile görüştünüz, bugün Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşeceksiniz. Siyasi temaslarınızda hangi konular gündeme geldi? Neler konuşuldu?

İstanbul’un daha iyi bir yaşam merkezine dönüşmesi için hedeflediğimiz değişimi anlatıyoruz. Bu aslında tümüyle bir zihniyet değişimine sahip, toplumsal refah, en üst seviyede demokrasi, sosyal hakların korunduğu, yaşam kalitesinin en üst seviyeye taşındığı bir yaşam sürecini anlatıyoruz. Bu noktada işbirliklerimizin daha iyi olması, olgunlaşması, şehirler arası diyalogların daha nitelikli hâle getirilmesi, Berlin ile 30 yıldır kardeş şehiriz ama uzun yıllardır ilişkileri kopmuş iki şehirden bahsediyoruz. Bu ve bunun gibi ilişkileri canlandırmayı konuşuyoruz. Bunların hepsi verimli işler, bu verimlilik hem İstanbul lehine olacak hem de bütün Türkiye’nin lehine olacaktır.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekâtı Almanya’nın da gündeminde yer alan bir konu. Alman hükümeti Türkiye’nin askeri harekâtını kınayan ülkeler arasında yer aldı. Görüşmelerde Alman tarafı bu eleştirileri dile getirdi mi? Ve sizin yanıtınız ne oldu?

Bakan seviyesindeki görüşmelerde bunları elbette görüşmedik. İstanbul’un ilişkilerini konuştuk, İstanbul’un projelerini, nasıl bir şehir hedeflediğini konuştuk. Kaldı ki bu konu ve sorunun devlet diplomasisindeki direkt muhatabı ben değilim. Elbette vatandaşların ya da katılımcı olan bazı politik kimliklerin bu sorusu var. Ama benim buna elbette ki cevabım da var. Barış Pınarı konusunun sorgulanması çok basit kalır, çünkü şu anda konuştuğumuz şey Suriye üzerinde oynanan politikalar ve üretilen manevralar. Tümüyle bu sürece baktığınızda sadece Türkiye’nin son harekâtı üzerinden yargılamak ne Almanya’nın politik duruşuna ne de Avrupa’nın bütüncül sorumluluğuna yakışır… Birebir Avrupa’yı etkileyecek olan bu sürece Avrupa’nın etkin politikalarla dahil olması gerektiğini savunanlardanım. Hem Avrupa’nın barışa dönük politikalarında daha etkin olduğuna olan inancımdan bunu söylüyorum hem de buradaki negatif etkilerin, başta sığınmacı konuları olmak üzere, birebir ilk etkileyeceği coğrafyanın Avrupa olmasından dolayı bunu söylüyorum. Bence Almanya ve Avrupa bunu konuşmalı. Bunu konuşursa çözüm buluruz ve şu anda vatanın dışına kaymış olan 8 milyon Suriyeli’nin belki hep birlikte tekrar ülkesine dönmesini sağlarız.

İstanbul’a yabancı yatırımcıları çekmek istediğiniz yönünde açıklamalarınız oldu. Ancak Türkiye’deki siyasi gelişmelerin Alman yatırımcıları tedirgin ettiği biliniyor. Alman yatırımcıları İstanbul’a çekmek için nasıl planlarınız var?

Türkiye bazı konularda dönemsel bir tedirginlik yaratmış olabilir. Hukukun üstünlüğünde, özgürlüklerde, bir takım idari uygulamalarla ilgili tedirginlik yaratmış olabilir. Ama bu tedirginliklerin giderilmesiyle ilgili Türkiye 23 Haziran’da çok büyük bir adım attı. Dolayısıyla tedirgin olacak artık çok fazla bir şey yok. Türkiye artık iyileşmek istiyor, demokrasi adına büyük adımlar atmak istiyor. Bu adımları bugün Almanya ve Avrupa görmeyecek de hangi coğrafya görecek? Zira Türkiye her yönüyle birbiriyle entegre bir ilişki içinde Avrupa’yla. Ben bunu göreceklerini, bu sürecin yanında olacaklarını, ortak projeler olacağını, işbirliklerini güçlendireceğimizi derinden hissediyorum.

Siz Berlin’e gelmeden önce Alman basınında yer alan bazı haberlerde, sizden “Erdoğan’ın rakibi” diye söz edildi. Siz kendinizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecekteki rakibi olarak görüyor musunuz?

Benim şu anda çok olgun ve değerli bir görevim var: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. Çok başarılı bir belediye başkanlığını, çok başarılı bir hizmet dönemini İstanbul’a yaşatmak istiyorum. Bu iddiamın yanına Berlin’deki hissiyatımla bir şey daha kattım. Dünyanın en demokrat belediye başkanı olmak istiyorum. Demokrasinin en cesur örneklerini İstanbul’da göstermek istiyorum. Kimin ne düşündüğünü çok önemsemiyorum.

Seçim kampanyasında danışmanlığınızı yapan Necati Özkan’ın yazdığı ve süreci ele alan “Kahramanın Yolculuğu” adlı kitap, İstanbul CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tarafından eleştirildi. Siz bu eleştirilere katılıyor musunuz? Siz kitabı nasıl buldunuz?

Katılmıyorum, zira kitabı henüz okumadım. Niye katılmıyorum? Kitapta herkes kendi duygularını ortaya koyar, yarın o dönemi siyasi bir kimlik yazar, kendi duygularıyla yazar. Hatta o duygularını Cumhuriyet Halk Partili birisi yazar, başka türlü görür ve yazar. İyi Partili biri yazar başka türlü görür ve yazar. Bir vatandaş da yazabilir, ailemden biri de yazabilir ya da bir arkadaşım. Şu anda yazan bir profesyonel. Danışmanlığımı yapan bir yol arkadaşım. Kendi mesleki bakış açısıyla bir kitap yazmış olabilir. Dolayısıyla bu kendi fikridir. Buna saygı duymak lazımdır. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz. Ama tabii ki Canan Hanım’ın kendi fikrini beyan etmesine bir şey demiyorum ancak bulunduğumuz pozisyon itibariyle parti içi yoruma vesile olacak ve partinin bu anlamda etkileneceği bir psikolojik ortamda bunu yorumlamasını doğru bulmuyorum. Çünkü ben partimi ya da partili kimlikleri etkileyecek bir konuşmayı ne basın önünde yaparım, ne de tweet atarım.

Türkiye’de son dönemde 10’u aşkın HDP’li belediye başkanı görevden alınarak, yerlerine kayyum atandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu size yönelik tehditkâr bir söylem içinde. Bu durum sizi tedirgin ediyor mu?

Birincisi beni boş lâflar tedirgin etmez. Bu boş lâfları zihninde taşıyıp, bunu dile getiren insanlar beni hiç ama hiç meşgul etmez. Ama elbette ki demokrasiye uygun olmayan hamleler beni biraz tedirgin ediyor. Ama bu tedirginlikleri ortadan kaldırmak da demokratik mücadeleyle olur. Şu an ben o mücadeleyi veren bir kimliğim. Değişen koşullara ve ortamlara göre hak ve özgürlüklerdeki, bu alandaki fikirlerini değiştirecek, oya göre manevrada bulunacak bir kişilik değilim. Her zaman söyledim, söyleyeceğim. Suçu belli olmayan, suçu netleşmemiş insanlara tek bir hamleyle, uygulamayla yapılan işler yanlıştır. Kayyum atamaları yanlıştır.

ShareTweet
Previous Post

Antalya’da 4 kişilik ailenin ölümünde şüphe kesinleşti: Siyanür bulundu

Next Post

“Emniyette ortaya çıkan 5 kişide de aynı hikaye var!”

İLGİLİHABERLER

Erdoğan’dan iki milletvekiline konuşma yasağı
Manşet

Erdoğan’dan iki milletvekiline konuşma yasağı

February 18, 2026
5.1k
Kürsüye kronometre ile çıktı: “Her saniyede dört emeklinin ve üç asgari ücretlinin maaşı tefecilere gitti”
Manşet

Kürsüye kronometre ile çıktı: “Her saniyede dört emeklinin ve üç asgari ücretlinin maaşı tefecilere gitti”

February 18, 2026
5k
Bekir Bozdağ’dan Erdoğan’ın yeniden adaylığı hakkında açıklama: Anayasal imkan var mı?
Manşet

Bekir Bozdağ’dan Erdoğan’ın yeniden adaylığı hakkında açıklama: Anayasal imkan var mı?

February 17, 2026
5.1k
Bahçeli, Kaygılaroğlu’nu aradı: “Kabul etmeleri halinde kendilerine bir bozkurt tablosu hediye etmek istiyorum”
Manşet Altı

Bahçeli, Kaygılaroğlu’nu aradı: “Kabul etmeleri halinde kendilerine bir bozkurt tablosu hediye etmek istiyorum”

February 15, 2026
5.1k
Tülay Hatimoğulları’ndan ‘umut hakkı’ açıklaması
Manşet Altı

Tülay Hatimoğulları’ndan ‘umut hakkı’ açıklaması

February 14, 2026
5k
Bilal Erdoğan: Siyasi bir kariyer hedefim yok, şöhret olduk diyelim
Manşet

Bilal Erdoğan: Siyasi bir kariyer hedefim yok, şöhret olduk diyelim

February 13, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
TRT’de 55 milyon dolarlık maç yayını krizi

TRT’de 55 milyon dolarlık maç yayını krizi

February 18, 2026
5k
İfade vermeye gittiği karakolda polisin silahıyla intihar etti

İfade vermeye gittiği karakolda polisin silahıyla intihar etti

February 18, 2026
5k
UEFA’dan Vinicius Junior’a yönelik ırkçı ifadelerle ilgili soruşturma

UEFA’dan Vinicius Junior’a yönelik ırkçı ifadelerle ilgili soruşturma

February 18, 2026
5k
Yandaş isim önce yazdı sonra sildi: Akın Gürlek’in yerine kim atanacak?

Yandaş isim önce yazdı sonra sildi: Akın Gürlek’in yerine kim atanacak?

February 18, 2026
5k
‘Casusluk’ iddianamesi kabul edildi: İlk duruşma 11 Mayıs’ta

‘Casusluk’ iddianamesi kabul edildi: İlk duruşma 11 Mayıs’ta

February 18, 2026
5k
Metin Akpınar, kızı Duygu Nebioğlu’na 6 milyon lira tazminat ödeyecek

Metin Akpınar, kızı Duygu Nebioğlu’na 6 milyon lira tazminat ödeyecek

February 18, 2026
5k
Ünlü futbolcuyu zorla askere götürmek istediler: Sözleşmesi feshedildi

Ünlü futbolcuyu zorla askere götürmek istediler: Sözleşmesi feshedildi

February 18, 2026
5.1k
Gülben Ergen’i şaşırtan soru: Röportajı yarıda kesti

Gülben Ergen’i şaşırtan soru: Röportajı yarıda kesti

February 18, 2026
5.1k
İşte herkesin merak ettiği sorunun yanıtı: Osimhen maç bitiminde neden çılgına döndü?

İşte herkesin merak ettiği sorunun yanıtı: Osimhen maç bitiminde neden çılgına döndü?

February 18, 2026
5.1k
Sabaha karşı Türkiye’deki telefonlara İsrail bildirimi yağdı

Sabaha karşı Türkiye’deki telefonlara İsrail bildirimi yağdı

February 18, 2026
5.1k
3 meslek grubuna daha yeşil pasaport

3 meslek grubuna daha yeşil pasaport

February 18, 2026
5.1k
3’ü de çocuk: Maskeli, silahlı ve biber gazlı kuyumcu soygununda 1 kilo altın çaldılar

3’ü de çocuk: Maskeli, silahlı ve biber gazlı kuyumcu soygununda 1 kilo altın çaldılar

February 18, 2026
5.1k
Dünyaca ünlü 81 sanatçıdan Berlin Film Festivali’ne açık mektup: Gazze’deki soykırımına karşı durun

Dünyaca ünlü 81 sanatçıdan Berlin Film Festivali’ne açık mektup: Gazze’deki soykırımına karşı durun

February 18, 2026
5k
Uçak bileti fiyatları değişti: En ucuz gün cuma, en uygun ay haziran

Uçak bileti fiyatları değişti: En ucuz gün cuma, en uygun ay haziran

February 18, 2026
5.1k
Avrupa Birliği’nin engellediği Türk yemeğini Yunanistan sahiplendi

Avrupa Birliği’nin engellediği Türk yemeğini Yunanistan sahiplendi

February 18, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.