Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Hayat Eve Sığar uygulamasıyla veriler kolluk kuvvetlerine akıyor

by aktifhabercom
May 21, 2020
Hayat Eve Sığar uygulamasıyla veriler kolluk kuvvetlerine akıyor
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye’de 5 milyon kişi Hayat Eve Sığar uygulamasını telefonuna indirdi. Kişisel veri güvenliği suistimale açık biçimde tek merkezde toplanıyor.

Çin’in başlattığı koranaya karşı cep telefonu aplikasyonu diğer ülkelere de yayılıyor. Türkiye dahil birçok ülke, koronavirüsle mücadele için akıllı cep telefonlarına yüklenmek üzere temas takip uygulamaları geliştirdi.

Çin, Singapur, Güney Kore, Tayvan’ın öncülük ettiği Asya ülkelerinde başlayan uygulama artık Avrupa ülkelerinin de gündeminde. Ama burada kişi güvenliğini sağlayan ve tüm verileri devlete veren olmak üzere iki farklı yöntem var.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

İBB soruşturmasında şikayetçiler arasında yer alan ve Çağlayan Adliyesi’nde intihara kalkışan İdris Özcelep ikinci kez intihar girişiminde bulundu

İBB soruşturmasında şikayetçiler arasında yer alan ve Çağlayan Adliyesi’nde intihara kalkışan İdris Özcelep ikinci kez intihar girişiminde bulundu

January 29, 2026
5k
Bedelli askerlik 1. dönem celp ve sevk yerleri açıklandı

Bedelli askerlik 1. dönem celp ve sevk yerleri açıklandı

January 29, 2026
5k

Siber Bülten’in yayınladığı analize göre;  Covid-19 cep telefonu uygulamaları, bireylerin özel verilerine erişim sağladığı için mahremiyet, kişisel veri güvenliği ve insan hakları açısından ihlallere yol açabilecek nitelikte.

Üstelik verilerin nerede toplanacağı, ne kadar süreyle tutulacağı ve amacından saptırılmadan kullanılması için alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin küresel bir uzlaşı olmadığı için suiistimale de açık olabileceği ifade ediliyor.

MERKEZİ VE MERKEZİ OLMAYAN TAKİP UYGULAMALARI

Ülkelere göre bazı değişiklikler gösterse de genel olarak ortak özellikleri cep telefonundaki Bluetooth teknolojisini kullanıyor olmaları.

İki cihaz arasındaki veri aktarımıyla bireylerin verileri toplanıp eşleştiriliyor ve hastalık riski haritası ortaya çıkıyor. Risk tespit edilmesi durumunda da alınması gereken önlemler konusunda bireyler uyarılıyor.

Bu kaygılar da özellikle iki tip uygulamalar çerçevesinde tartışılıyor: Merkezi ve merkezi olmayan temas takip uygulamaları.

Mahremiyet ve kişisel veri güvenliği hakkı savunucuları merkezi olmayan sistemlerin kullanılması tavsiyesinde bulunuyor.

Merkezi sistemde veriler hükümet kurumlarının erişimine açılıyor ve risk ölçümü için bireylerden alınan veriler bu merkezde eşleştiriliyor. Merkezi olmayan sistemde ise hükümetlerin veriye erişimleri kısıtlı oluyor ve eşleştirmeler bireyin kendi cihazı içinde yapılıyor. Dolayısıyla bireyin verileri üzerinde kontrol hakkı daha fazla oluyor.

Merkezi olmayan bu yöntemi destekleyenler arasında ortak model geliştiren Google ve Apple ile DP3T adlı uluslararası konsorsiyum var.

TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA MERKEZİ

Türkiye’deki ‘Hayat Eve Sığar’ uygulaması verilerin hükümet kurumlarının doğrudan erişimine ve kontrolüne açan merkezi bir sistem kullanıyor. İngiltere’nin Wight Adası’nda test aşamasında olan uygulaması da merkezi. Ama İngiltere’nin veri mahremiyeti kaygıları nedeniyle, paralel olarak merkezi olmayan Google ve Apple ile uyumlu bir uygulama da geliştirdiği bildiriliyor. Norveç ve Fransa da şimdilik kendi üretimleri olan uygulamayı kullanıma açmaya hazırlanıyor.

Merkezi olmayan yöntemi benimseyeler arasında da Almanya, İtalya, İrlanda, Avusturya ve İsviçre var. İspanya ise şimdilik kararsız.

Mahremiyet hakkından dolayı merkezi olmayan yöntemleri savunan ve geliştiren DP3T grubu üyelerinden, Hollanda Delft Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Seda Gürses kişisel verilerin teknik olarak korunması konusunda uzman.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dr. Gürses merkezi ve merkezi olmayan sistemler arasındaki farkı şöyle anlatıyor:

“Merkezi sistemde, Covid-19 testi pozitif çıkan bir kişinin verilerini telefon topluyor ve merkeze iletiyor. Bu merkez bireyin kiminle temasta olduğuna merkezi bir altyapıda bakabiliyor.

“Dolayısıyla veriler merkezi bir otoriteye görünür oluyor. Bunun getirdiği zararları karşılaştırınca, yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

“O yüzden merkezi olmayan bu tasarımı oluşturduk. Ama birey, bu sistemle kiminle iletişimde olduğuna kendi cihazından bakabiliyor. Merkeze telefon rehberi gitmiyor.”

Merkezi olmayan yöntemleri destekleyen Google ve Apple da ortak teknoloji geliştirdi. Apple, iOS işletim sisteminin geliştiricisi, Google da Android. Bu iki şirket, API olarak bilinen uygulama programı ara yüzünü Mayıs sonundan önce ilan etmeyi planlıyor.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI HANGİ VERİLERE ERİŞİYOR?

Benzer bir durum yine merkezi temas takip uygulaması benimseyen Türkiye’deki Hayat Eve Sığar uygulaması için de geçerli.

Her ne kadar bazı verilerin gizli tutulacağı söylense de, toplanan verinin miktarı çok olursa, bireylerin anonimleşmesinin de o kadar olacağı düşünülüyor.

Uluslararası insan hakları örgütleri ve dijital veri güvenliği savunucuları merkezi otoritelerin bireylerden toplayacağı verilerin kısıtlı ve yalnızca spesifik olarak amacına uygun toplanması tavsiyesinde bulunuyor.

Covid-19 takibi için de insanlar arası mesafe önemli olduğu için yalnızca Bluetooth özelliği yeterli görülüyor. Ama Türkiye’deki uygulama Küresel Konumlama Sistemi’den (GPS) kameraya kadar birçok veriye erişim sağlıyor.

Hayat Eve Sığar uygulamasını indirirken kullanıcıdan alınan izinler ve erişimler şöyle: GPS ve ağ tabanlı konum bilgilerine erişim, telefon rehberi, kamerada resim çekme ve görüntü kaydetme, kablosuz bağlantılar, tam ağ erişimi, Google hizmet yapılandırmasını okuma, Bluetooth ayarları, internetten veri alma.

Bunlara ek olarak hali hazırda kayıtlı olan e-devlet kimlik bilgileri, e-nabız sistemi ve Mernis (nüfus ve vatandaşlık işleri) verilerine de erişim sağlanıyor. Hayat Eve Sığar uygulaması Türkiye’de faaliyet gösteren üç GSM operatörüyle çalıştığı için cep telefonunun kayıtlı olduğu operatörle paylaşılan tüm veriler yine bu uygulama aracılığıyla devlet sistemlerine doğrudan erişim veriyor.

TÜRKİYE’DE BEŞ MİLYON KİŞİ İNDİRDİ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, 6 Mayıs’ta ‘Dijital Gündem’ adlı internet sitesinin düzenlediği video konferansında Türkiye’de geliştirilen Hayat Eve Sığar uygulamasını 6 Mayıs itibariyle yaklaşık 5 milyon kişinin indirdiğini söylemiş, veri toplanmasının ‘halkın faydasına olacağını’ şu sözlerle dile getirmişti:

“Kamu olarak ne kadar fazla veri toplanırsa risk analizini daha doğru yapabileceğimizi söyleyebilirim (…) Her gün yeni özellikler ekliyoruz. Yakında bir barkod uygulaması getireceğiz. Bu sayede Covid-198 pozitif tanısı olduğunda bu özellik sayesinde girilen yerler ve zamanları takip edilecek. Salgının yayılmasını önleme açısından kişi bazlı takip çok önemli.”

Ama yalnızca bireylerin mesafeleri ve fiziksel temasları üzerinden ölçüm yapılan risk hesaplamalarında bölgesel haritaların çıkarılmasının ne kadar faydalı olacağına dair de soru işaretleri var. Dolayısıyla fazla veri toplanmasının da bireysel hakları ihlal edebileceği eleştirisi yapılıyor.

Alternatif Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Faruk Çayır’a göre “merkezi sistemde toplanan verilerin güvenliğinin sağlanması zor” dolayısıyla “Ne kadar çok veri kaydederseniz, o kadar çok risk almış olursunuz” diyor.

Verilerin anonimliği konusunda da endişeleri dile getiriyor:

“Diğer veriler bir yana, konum verilerinin tamamen anonim hale dönüştürülmesi bile çok zor. Konum verileriyle birlikte 3 ya da 4 veriyi birleştirdiğinizde rahatlıkla kişileri tanımlanabilir hale getirebilirsiniz. Tek bir konum verisinin bile kaydedilmesi tehlikeliyken, ‘Biz ne kadar çok veri toplarsak o kadar iyidir’ anlayışı yanlıştır ve güvenliğinin ne kadar sağlanabileceğini de tartışmalı hale getirir.”

Konum verilerini kullanan özel uygulamalar da son yıllarda güvenlik açısından tartışma yaratmıştı. Her ne kadar bazı uygulamalarda bireyin kendi onayıyla bu özellik erişime açılsa da, gizlilik sözleşmesine rağmen kimlerin eline geçebileceği belirsiz.

Strava adlı cep telefonunda kullanılan spor uygulamasının, 2018’de Suriye’deki ABD askerlerinin konumlarının ‘ısı haritasında’ gösterdiği ortaya çıkmıştı. Askerlerin üslerinin açığa çıkmasıyla Beyaz Saray ve Pentagon akıllı cep telefonu ile akıllı saatlerin kullanımını yasakladı.

ShareTweet
Previous Post

“Senin baban Cumhurbaşkanı olsa ne olur kanundan üstün mü!”

Next Post

İyi Partili Dikbayır’dan Perinçek’e: “Bizim Genel Başkanımız Beka Vadisi’nde Öcalan’la kikirdemedi”

İLGİLİHABERLER

İBB soruşturmasında şikayetçiler arasında yer alan ve Çağlayan Adliyesi’nde intihara kalkışan İdris Özcelep ikinci kez intihar girişiminde bulundu
GÜNDEM

İBB soruşturmasında şikayetçiler arasında yer alan ve Çağlayan Adliyesi’nde intihara kalkışan İdris Özcelep ikinci kez intihar girişiminde bulundu

January 29, 2026
5k
Bedelli askerlik 1. dönem celp ve sevk yerleri açıklandı
GÜNDEM

Bedelli askerlik 1. dönem celp ve sevk yerleri açıklandı

January 29, 2026
5k
Frankfurt’ta Şeb-i Arus: Mevlana Celaleddin-i Rumi ‘vuslatın’ 753. yılında törenle anıldı
GÜNDEM

Frankfurt’ta Şeb-i Arus: Mevlana Celaleddin-i Rumi ‘vuslatın’ 753. yılında törenle anıldı

January 28, 2026
5k
ABD’den bazı vize başvurularında sosyal medya şartı: Hesaplar herkese açık olacak
GÜNDEM

ABD’den bazı vize başvurularında sosyal medya şartı: Hesaplar herkese açık olacak

January 28, 2026
5.1k
Halkbank Davası’nda yeni gelişme: Değerlendirme toplantısı ertelendi
GÜNDEM

Halkbank Davası’nda yeni gelişme: Değerlendirme toplantısı ertelendi

January 27, 2026
5.1k
Bakır fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı dönemde Türkiye’deki en büyük bakır madeninin satılması gündeme geldi
GÜNDEM

Bakır fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı dönemde Türkiye’deki en büyük bakır madeninin satılması gündeme geldi

January 27, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
80 yaşındaki piyango talihlisi adam ‘uyuşturucu baronu’ çıktı

80 yaşındaki piyango talihlisi adam ‘uyuşturucu baronu’ çıktı

January 29, 2026
5k
Bedelli askerlik 1. dönem celp ve sevk yerleri açıklandı

Bedelli askerlik 1. dönem celp ve sevk yerleri açıklandı

January 29, 2026
5k
Avrupa ülkelerindeki elmaların yüzde 85’inde pestisit kalıntısı görüldü

Avrupa ülkelerindeki elmaların yüzde 85’inde pestisit kalıntısı görüldü

January 29, 2026
5k
Çin’de çete üyesi 11 kişi idam edildi

Çin’de çete üyesi 11 kişi idam edildi

January 29, 2026
5.1k
Eyüpsultan’da cezaevi nakil aracı devrildi: İkisi ağır 19 yaralı

Eyüpsultan’da cezaevi nakil aracı devrildi: İkisi ağır 19 yaralı

January 29, 2026
5k
Fenerbahçe maçında inanılmaz anlar: “Eyvah bütün şansımızı kullandık”

Fenerbahçe maçında inanılmaz anlar: “Eyvah bütün şansımızı kullandık”

January 29, 2026
5.1k
Yeşilçam yıldızı: Borç batağındayım, beni kurtarın

Yeşilçam yıldızı: Borç batağındayım, beni kurtarın

January 29, 2026
5.1k
1900 video çeken Türk YouTuber, herkesi şaşırtan gelirini açıkladı: 2 yılda bakın ne kadar kazanmış!

1900 video çeken Türk YouTuber, herkesi şaşırtan gelirini açıkladı: 2 yılda bakın ne kadar kazanmış!

January 29, 2026
5.1k
Defne Samyeli: Bu bir ihbar yazısıdır

Defne Samyeli: Bu bir ihbar yazısıdır

January 29, 2026
5.1k
Benfica karşısında da oyundan alınan Arda Güler isyan etti: Niye hep ben

Benfica karşısında da oyundan alınan Arda Güler isyan etti: Niye hep ben

January 29, 2026
5.1k
Patron, maaşının 300 katını hesabına yatırdı: Servete konan işçi parayı geri ödemeyecek

Patron, maaşının 300 katını hesabına yatırdı: Servete konan işçi parayı geri ödemeyecek

January 29, 2026
5.1k
TÜİK açıkladı: İşsizlikte kısmi düşüş

TÜİK açıkladı: İşsizlikte kısmi düşüş

January 29, 2026
5k
Amerikalı ekonomist uyardı: 2008 krizi devede kulak kalacak

Amerikalı ekonomist uyardı: 2008 krizi devede kulak kalacak

January 29, 2026
5.1k
Milyonlarca liralık teklifler geliyor: Dünya Ankaralı Özgür’ün peşine düştü

Milyonlarca liralık teklifler geliyor: Dünya Ankaralı Özgür’ün peşine düştü

January 29, 2026
5.1k
İranlı insan kaçakçıları reklama başladı: “Türkiye sınırından güvenli geçiş sağlamak bizim işimiz”

İranlı insan kaçakçıları reklama başladı: “Türkiye sınırından güvenli geçiş sağlamak bizim işimiz”

January 29, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.