Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Gezi Parkı davası: ‘Hiçbir hükümet tencere tava ile devrilmez’

by aktifhabercom
October 8, 2019
Gezi Parkı davası: ‘Hiçbir hükümet tencere tava ile devrilmez’
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Gezi Parkı davasında 707 gündür tutuklu Osman Kavala ile 15 kişi yargılanıyor. Sanıklar için ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ iddiasıyla 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Gezi Parkı eylemleri hakkında 707 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ile tutuksuz 15 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşması bugün Silivri’de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Düzce’de altı yaşındaki otizmli çocuğa şiddet: Soruşturma başlatıldı

Düzce’de altı yaşındaki otizmli çocuğa şiddet: Soruşturma başlatıldı

December 10, 2025
5k
Depremde verilen konteynerin parasını isteyip, icralık yaptılar

Depremde verilen konteynerin parasını isteyip, icralık yaptılar

December 10, 2025
5k

Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala duruşma salonuna geldi. Kavala’nın yanındaki jandarmaların yanı sıra 50’den fazla jandarmanın sanık sıralarına dizilmiş olarak beklediği belirtildi.

Davanın tutuksuz sanıkları Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi de salonda hazır bulunuyor.

Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde Ekipler Amiri olarak görev yapan ve sonrasında ihraç edilen Başkomiser Ercan Orhan Aydın tanık olarak ifade vermek üzere duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Ancak bağlantıda yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle duruşmaya ara verildi. Arada sonra mahkeme başkanı arıza nedeniyle tanığın bugün dinlenmeyeceğini ifade etti.

MAHKEMEDE ÇİZİM DE YASAK 

Mahkeme başkanı Gezi Parkı Davası’nı çizgileriyle yansıtan Tarık Tolunay ve Murat Başol’u mahkeme salonundan çıkartarak çizim yapılmasını yasakladığını söyledi.

Duruşma Osman Kavala’nın beyanı ile devam etti. Mahkeme başkanının Taksim Platformu’nun kuruluşu ile ilgili ne bildiğine ilişkin sorusu üzerine Kavala, Taksim Platformu’nun kuruluşunda yer almadığını ancak iki toplantısına katıldığını ifade etti.

Gezi ile ilk temasının Haziran 2013’te bir telefon konuşmasıyla olayların başlamış olduğunu öğrenmesiyle gerçekleştiğini kaydeden Osman Kavala, Gezi Parkı protestoları başlamadan önceki faaliyetlerle alakası olmadığını ve hiçbir maddi destek sağlamadığını belirtti.

Mahkeme başkanının Otpor liderini tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Kavala, tanımadığını belirterek, Otpor’un ne olduğunu iddianameden öğrendiğini söyledi.

MAHKEME BAŞKANI: BU OYUNU BİLİYOR MUSUNUZ, GİTTİNİZ Mİ? 

Mahkeme Başkanı, davanın sanıklarından Mehmet Ali Alabora’nun yönetmeni ve oyuncusu olduğu Mi Minör oyunu hakkında, “Ülkenin başkanına karşı ayaklanmaya teşvik eden bir oyun oynandığı iddia edilmiş. Bu oyunu biliyor musunuz, gittiniz mi?” diye sordu. Kavala ise mahkeme başkanına soruyu sorduğu için teşekkür ederek oyunla ilgili bir bilgisi olmadığını ve gitmediğini söyledi. Kavala, Alabora ile Gezi Parkı protestolarından sonra Haziran 2013’de ilk defa görüştüğünü kaydetti.

Mahkeme Başkanı’nın, ““Ağaçları kesiyorlar” diye çağrılar yapıldığında gittiniz mi?” sorusuna; Osman Kavala, “Çağrı nedeniyle gitmedim. Ofisim zaten Gezi parkının oradaydı. Birkaç defa Gezi’ye gittim ama çağrıdan ötürü değil” yanıtını verdi.

KAVALA: MESELE SADECE AĞAÇ DEĞİL, PARK PARK OLARAK KALMALI

Mahkeme Başkanı’nın, “Alabora’nın “Mesele sadece üç-beş ağaç değil, anlamadın mı” diye tweet’i var. Sizin “Bizim derdimiz sadece Gezi parkıdır. Çevre duyarlılığıyla hareket ettik. Bu beyanlara katılmıyoruz” diye yazılı, ispatlayabileceğiniz bir beyanınız oldu mu?” sorusuna ise Kavala, ispatın iddia makamının yükümlülüğü olduğu cevabını verdi. Mahkeme Başkanı’nın, kendisi lehine beyan olup olmadığı sorusu karşısında Kavala, “Ben TEMA üyesiyim. Meselenin sadece ağaç olmadığını, parkın park olarak kalması gerektiğini birçok defa söyledim” dedi.

‘PROJELER DEĞERLENDİRİLİP, ONA GÖRE DESTEK VERİLİYORDU’ 

Kavala, “Soros, vakfa nasıl kaynak sağlıyordu?” sorusuna, “Açık Toplum Vakfı (ATV), sivil toplum projelerini destekliyordu. Projeler değerlendiriliyor. Ona göre destek veriliyordu” cevabını verdi ver eş güdümlü çalışılan dernek olmadığını belirtti. Kavala sözlerine şu şekilde devam etti: “Açık Toplum’da daha sonra yer aldım. Önce Anadolu Kültür’ü kurduk. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde kültürel projeler gerçekleştirdik. Bunlar tamamen bağımsız kurumlar. Sonra ATV kuruldu.”

Mahkeme Başkanı’nın, “Gezi olayları sırasında çekim yaparak, videolar yaparak bu vandallığa anlam yükleme çabanız oldu mu? Böyle düşünüyor musunuz? Gezi olaylarının ülkenin önünü açacak hareket ettiği, çevre duyarlılığının ötesinde bir çalışma içine girdiğiniz iddia edilmiş. Buna ne diyeceksiniz?” sorusuna Kavala şu cevabı verdi:

‘TOPLUMSAL OLAYLARA İLİŞKİN SANAT ÜRÜNLERİNİ DESTEKLİYORUZ’

“İddianamede bir film projesinden bahsediliyor. Anadolu Kültür’deki arkadaşlarımızın üzerinde çalıştığı bu film gerçekleşmiş değil. Olsaydı bugün sanat ürünü olacaktı. Biz toplumsal olaylara ilişkin sanat ürünlerini destekliyoruz. Ama propaganda faaliyetimiz olmadı. Sanatın propaganda aracı olarak kullanılması zaten bizim kuruluş amacımıza uymuyor.”

Açık Toplum’dan Anadolu Kültür’e ne kadar kaynak sağlandığı sorusuna Kavala bu konuda daha önce bilgi verdiklerini, yanlış rakam vermek istemediğini; bilgilerin şeffaf olduğunu ve yeniden istenmesi halinde vereceklerini söyledi.

‘GEZİ EYLEMLERİ İLE İLGİLİ KİMSEYE TEK KURUŞ ÖDEME YAPMADIK’

Mahkeme başkanının, eylemcilere gaz maskesi temin edilmesine destek verip vermediğine ilişkin sorusu üzerine Kavala , Açık Toplum Vakfı üzerinden böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Kavala şöyle devam etti:

“Mine Özerden telefonda bana gaz maskesine ihtiyaç var dediğinde bunun için bir hesap açılmasını, açılacak hesaba benim de destek mahiyetinde para göndereceğimi söyledim. Gaz maskelerinin parktaki gençler için barışçıl amaçlarla kullanılabileceğini düşünüyordum. Fakat daha önemlisi, böyle bir hesap açılmadı. Dolayısıyla böyle bir şey söz konusu değil. İddianamede bir ihbar mektubu var. Bu mektupta benim Gezi olayları başlamadan gaz maskesi tedariği yaptığım iddia ediliyor. Bu tipik bir Gülen’ci hareket uygulamasıdır. Gezi eylemleri ile ilgili kimseye tek kuruş ödeme yapmadık.

Mahkeme başkanının, Yiğit Ali Ekmekçi ile yapılan bir telefon görüşmesinde konuşulanları sorması üzerine Kavala, Gezi’de biber gazının usulüne uygun kullanılmadığının bir raporla da tespit edildiğini, bu konuşmanın buna dair bir tepki olduğunu ifade etti. Kavala, “Bahsi geçen raporda, biber gazının yürürlükteki kurallara uygun olmayan şekilde yaralamalara neden olduğu, protestoların bu nedenle uzayıp şiddetlendiği belirtiliyor.Bu konuşmam buna yönelik tepkidir. Kamuoyunda bu konuda duyarlılık yaratmak, biber gazının kurallara uygun kullanılmasını sağlamak içindir” dedi.

Mahkeme başkanının, Can Atalay ve Alman bir temsilci ile görüşme yapılması hakkındaki soruya; Kavala, “Benim Alman vakıflarla yaptığım çalışmalar var. Bana, hukuki durumu sordular. Ben de hukukçu olması nedeniyle bu konuda görüşülmesi gereken kişinin Can Atalay olduğunu söyledim” yanıtını verdi.

‘HARİTA TÜRKİYE’DEKİ ARI POPÜLASYONU İLE İLGİLİ’

Mahkeme başkanının, Kavala’nın telefonundaki bir “bölünmüş” Türkiye haritası ile ilgili sorusu üzerine, Kavala, “Bu fotoğraf, Türkiye’deki arı popülasyonunun hangi bölgelerde olduğuyla ilgili bir harita. Bu haritanın siyasi bir içerikle ilgisi yok” dedi.

Doğu ve güneydoğu illerinde kurduğu bir temsilcilik olup olmadığı yönündeki soru üzerine Osman Kavala, genç sanatçıları ve İstanbul ile Diyarbakır arasında ortak kültürel faaliyeti desteklemek amacıyla Diyarbakır’da sanat merkezi açtıklarını ifade etti. Kavala şunları söyledi:

“Benim sorgum emniyette yapıldı. Sizin şu an sorduğunuz hiçbir soru bana yöneltilmedi. Savcıyla görüşemedik, mahkemede de sorulmadı. Bu sorular bana sorulmadan hakkımda iddianame hazırlandı.”

‘YENİ DELİL BULUNACAK DİYE 16 AY CEZAEVİNDE TUTULMAM HAK İHLALİDİR’

Beyanını okuyan Osman Kavala şunları söyledi:

“Hakkımdaki suçlamalar kanaat ve varsayımlara dayanıyor. İddianamede Gezi olaylarını finanse ettiğime dair hiçbir bulgu yok. Gezi olaylarını hükümete kalkışma olarak gördüğüme dair de hiçbir bulgu yok. Faaliyetlerim ve telefon görüşmelerim Anayasamızla güvence altına alınan faaliyetler arasındadır. AYM Başkanının da dediği gibi suç bulgusu olmadan tutuklanmam hak ihlalidir. Yeni delil bulunacak diye 16 ay cezaevinde tutulmam da ve en önemlisi tutukluluğumun devamı da hak ihlalidir. Bu cezaya dönüşen hukuksuz ve ayrımcı bir uygulamadır. Sayın mahkemenizin bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son vermesini talep ediyorum.”

Verilen kısa aranın arasından duruşma sanıklardan Mücella Yapıcı’nın sorgusu ile devam etti. Mücella yapıcı şunları söyledi:

“İddianamedeki tapeler hukuksuzca alınmıştır. Zaten iddianamenin sonunda F…Ö’nün hazırladığı fezlekelerin yeniden değerlendirildiği yazıyor. Bu nedenle iddianameyi kabul etmiyorum.”

MÜCELLA YAPICI: KADİR TOPBAŞ’DA DAVET EDİLMİŞTİ

Taksim Dayanışması’nın neden kurulduğuna ilişkin soru üzerine Yapıcı, “Taksim Meydanının meydan olarak ve Gezi Parkının park olarak kalması için 2012’de kuruldu. Herkese açıktı. O dönemki Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da davet edilmişti” dedi.

‘TENCERE TAVA İLE HÜKÜMET İNDİRİLMEZ, BARIŞÇIL ÇAĞRILAR YAPTIK’

“Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı ile nasıl bir mesaj verilmek istendiği yönündeki soru üzerine Mücella Yapıcı, “Parkı kurtarmak için söylenen bir slogan. Bu bir mücadeleydi ve parkı kurtardık” dedi.

Eylemlerin yaygınlaştırılması ve devam ettirilmesi için bir müdahalesi olup olmadığına ilişkin soru üzerine Yapıcı, “Tencere tava ile hiçbir hükûmet indirilmez, son derece barışçıl çağrılar yaptık” cevabını verdi. Yapıcı şu şekilde devam etti:

“Yasalara saygılı şekilde, Dayanışma önce hukuk yoluna başvurdu. Hukuk mücadelesini de kazandı. Davayı kazanmamıza rağmen parka dozer sokanların bunu düşünmesi gerek. Halkı oraya iten bu anlayış ve polis şiddetiydi. Hukuksuzluğu yapan polisti. Hukuku biz savunuyorduk, son derece barışçıl şekilde. Güvenlik güçleri hukuku hiçe saydı.

‘YANLIŞ GİDEN ŞEYLERLE İLGİLİ SÖZÜMÜZ VARDI, SÖYLEDİK’

Tutuksuz sanıklardan Ali Hakan Altınay, mahkeme başkanının Açık Toplum Vakfı ile ilgili sorularını yanıtladı. Vakıftaki yönetim kurulu başkanlığının Şubat 2013’te bittiğini belirten Altınay, vakfın Türkiye’de çeşitli STK’ların projelerine destek veren bir yapısı olduğunu söyledi.

Tutuksuz sanıklardan Mine Özerden de, Anadolu Kültür ve Taksim Dayanışması toplantılarının ne gibi bir bağlantısı olduğu sorusuna ilişkin yanıtında, “Yanlış giden şeyler üzerine bir sözümüz vardı. Olabildiğince kalabalık söylemek istedik sözümüzü” ifadelerini kullandı.

Eylemcilere gaz maskesi dağıtılması için banka hesabı açtığı yönündeki iddianın sorulması üzerine Özerden, “Bunun doğru olmadığını en iyi bu tapeleri yapanlar bilir” dedi.

ShareTweet
Previous Post

Güvenliğiniz için bugün Whatsapp’ınızı mutlaka güncelleyin

Next Post

Albayrak milletvekillerine cevap verdi: EYT gündemimizde yok

İLGİLİHABERLER

Düzce’de altı yaşındaki otizmli çocuğa şiddet: Soruşturma başlatıldı
GÜNDEM

Düzce’de altı yaşındaki otizmli çocuğa şiddet: Soruşturma başlatıldı

December 10, 2025
5k
Depremde verilen konteynerin parasını isteyip, icralık yaptılar
GÜNDEM

Depremde verilen konteynerin parasını isteyip, icralık yaptılar

December 10, 2025
5k
Bahis soruşturmasında gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Çakar taburcu oldu
GÜNDEM

Bahis soruşturmasında gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Çakar taburcu oldu

December 10, 2025
5k
“Uyuşturucu soruşturması”nda gazeteci Mehmet Akif Ersoy ve 7 kişi adliyeye getirildi
GÜNDEM

“Uyuşturucu soruşturması”nda gazeteci Mehmet Akif Ersoy ve 7 kişi adliyeye getirildi

December 10, 2025
5k
Meclis’te stajyer çocuklara taciz: Bir personel görevden uzaklaştırıldı
GÜNDEM

Meclis’te stajyer çocuklara taciz: Bir personel görevden uzaklaştırıldı

December 10, 2025
5k
Grand Kartal Otel Yangını: Turizm Bakanlığı’ndan dokuz personele yurt dışına çıkış yasağı
GÜNDEM

Grand Kartal Otel Yangını: Turizm Bakanlığı’ndan dokuz personele yurt dışına çıkış yasağı

December 10, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Düzce’de altı yaşındaki otizmli çocuğa şiddet: Soruşturma başlatıldı

Düzce’de altı yaşındaki otizmli çocuğa şiddet: Soruşturma başlatıldı

December 10, 2025
5k
İzlanda, Eurovision’dan çekilen beşinci ülke oldu

İzlanda, Eurovision’dan çekilen beşinci ülke oldu

December 10, 2025
5k
İzmir’de su kesintileri artık her gün uygulanacak

İzmir’de su kesintileri artık her gün uygulanacak

December 10, 2025
5k
Bahis soruşturmasında gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Çakar taburcu oldu

Bahis soruşturmasında gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Çakar taburcu oldu

December 10, 2025
5k
Güllü dosyasına gizlilik: Kızı ve arkadaşına ‘kasten öldürme’ suçlaması; yakalanmadan önceki görüntüleri ortaya çıktı

Güllü dosyasına gizlilik: Kızı ve arkadaşına ‘kasten öldürme’ suçlaması; yakalanmadan önceki görüntüleri ortaya çıktı

December 10, 2025
5.1k
Kelliğin ilacı bulundu, uzmanlar merak edilen soruları yanıtladı: Saç ekimi tarihe mi karışıyor?

Kelliğin ilacı bulundu, uzmanlar merak edilen soruları yanıtladı: Saç ekimi tarihe mi karışıyor?

December 10, 2025
5.1k
İş insanının olaylı partisi: Rus kadının gizli çekimleri ortalığı karıştırdı

İş insanının olaylı partisi: Rus kadının gizli çekimleri ortalığı karıştırdı

December 10, 2025
5.1k
Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy ile birlikte ‘uyuşturucu’ soruşturmasında gözaltındaki diğer isimler de belli oldu

Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy ile birlikte ‘uyuşturucu’ soruşturmasında gözaltındaki diğer isimler de belli oldu

December 10, 2025
5.1k
Kasada 15 lira fazla çıkan soda bir marketi icraya sürükledi

Kasada 15 lira fazla çıkan soda bir marketi icraya sürükledi

December 10, 2025
5.1k
CHP’li Yavuzyılmaz, belgeleriyle açıkladı: AKP’nin Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptığı Zafer Havalimanı zarar üstüne zarar rekoru kırıyor

CHP’li Yavuzyılmaz, belgeleriyle açıkladı: AKP’nin Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptığı Zafer Havalimanı zarar üstüne zarar rekoru kırıyor

December 10, 2025
5k
Trump’tan Erdoğan sözleri: ‘Serbest bırakmalısın’ dedim ve o da bıraktı

Trump’tan Erdoğan sözleri: ‘Serbest bırakmalısın’ dedim ve o da bıraktı

December 10, 2025
5.1k
CHP’li İBB Sözcüsü Özcan, AKP’li yönetimden kalan bisikletleri paylaştı: 3 bin bisiklete 91 milyon TL ödendi; şimdi hurdaya çıkacak

CHP’li İBB Sözcüsü Özcan, AKP’li yönetimden kalan bisikletleri paylaştı: 3 bin bisiklete 91 milyon TL ödendi; şimdi hurdaya çıkacak

December 10, 2025
5.1k
Arkadaşıyla bahis pazarlığı yapmış: ‘İllaki gol yerim ben’

Arkadaşıyla bahis pazarlığı yapmış: ‘İllaki gol yerim ben’

December 10, 2025
5.1k
17 Ağustos depreminin simge müteahhidi Veli Göçer hayatını kaybetti

17 Ağustos depreminin simge müteahhidi Veli Göçer hayatını kaybetti

December 10, 2025
5.1k
Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar: Otomobilde bulundurmamak kusur sayıldı

Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar: Otomobilde bulundurmamak kusur sayıldı

December 10, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.