Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Bahçesaray’da 41 kişiyi çığ değil yolsuzluk öldürdü: Tüneli çaldılar

by aktifhabercom
February 24, 2020
Bahçesaray’da 41 kişiyi çığ değil yolsuzluk öldürdü: Tüneli çaldılar
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Çığ bölgesine yapılacak iki tünel ihalesini alan firma, farklı yere tek tünel yaptı: Çığ düşmeyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanının ailesinin arazisine. Belgeleriyle …

BOLD MEDYA’dan Cevheri Güven’in haberine göre; Bahçesaray’da 41 kişinin hayatını kaybettiği çığın altından da yolsuzluk çıktı. Kar tüneli ihale edilen arazi yerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın ailesinin arazisine yapılmış.Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçelerini birbirine bağlayan karayolunda 4 Şubat akşamı 5 kişinin yaşamını yitirdiği bir çığ meydana geldi. Çığ altında kalanları kurtarmaya çalışanlar da çığın altında kaldı ve toplamda 41 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi ise yaralandı. Ölenlerden 12’si jandarma görevlisiydi.

Çığ 65-50 Karayolu’nun 23. kilometresinde medana geldi. Bu noktaya oldukça yakın 26. Kilometrede Karabet Geçidi isimli bir kar geçidi var. Ancak iki çığ da bu gecidin olduğu bölgede yaşanmadı. Geçidin yanlış yere yapıldığı tartışıldı. Belgeler, bunun yanlışlık değil yolsuzluk olduğunu gösteriyor. İhale şartnamesine göre bölgede sürekli çığ olan iki noktaya iki ayrı tünel planlandı ve ihale iki tünel için yapıldı. İhaleyi alan firma, iki tünel yerine; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın ailesine ait farklı noktadaki araziye tek tünel yaptı. Kimse tünellerin sayısının teke düşürülmesi ve yerinin kaydırılmasını sorgulamadı ve yolsuzlukla gelen facia 41 can aldı. Oysa Orhan ailesinin arazisi güneş alan düzlük bir alandı. Ve karla mücadeleyle temizlenebilecek noktadaydı. İhalesi yapılan ancak inşa edilmeyen iki tünel ise, kenarlarında çığ yapan dağların bulunduğu, kuzey cepheli iki noktaydı.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Cevizlibağ Atatürk KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndaki hırsızlık ve taciz olayına ilişkin 4 gözaltı

Cevizlibağ Atatürk KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndaki hırsızlık ve taciz olayına ilişkin 4 gözaltı

September 20, 2025
5k
Faaliyet izni alan bankanın sahibi bakın kim çıktı!

Faaliyet izni alan bankanın sahibi bakın kim çıktı!

September 20, 2025
5.1k

KARABET TÜNELİNDE GARABET İŞLER

Karabet Kar Tünelinin ihalle aşamasını mercek altına büyük bir usülsüzlüğün yapıldığı ortaya çıkıyor.

Karayolları 11. Bölge müdürlüğü tarafından 2011 yılında Van Bahçesray yolunda (65-50) karayolu ekiplerince tespit edilen ve sürekli çığ düşen iki noktaya iki ayrı tünel yapılması için ihalle ilamı yayınlandı.

Buna göre 2011/90268 numaralı ihallede 65-50 (başlangıç noktası Çatak, Bahçesaray yol ayrımında başlıyor) karayolunun 23,100 kilometresinde 200 metrelik kar tünelinin yapılmasına; ikinci kar tünelinin ise 29,800 kilometresinde 1,800 metre uzunluğunda yapılması kararlaştırıldı. Yani toplamda 2000 metrelik iki ayrı tünel.

Mayıs 2012’de Fermak İnşaat Taahhu T A.Ş. firması 51 milyon 798 bin 300 TL’ye ihalleyi kazandı ve hemen yapım işine başladı.

Ancak yükleyici firma ihalle şartlarının tamamen dışına çıkarak iki tünel yerine tek tünel yaptı. Yapılan bu tünel daha sonra Karabet Kar Tüneli 2016 adını aldı. Sonuç olarak tünellerin karayolları ekiplerince ihalle şartlarında belirlenen kilometrelere yani çığ noktaları yerine 26. Kilometreye yapıldığı resmi belgelerle anlaşıldı.


(Parsellerin tapulardaki görüntüsü)

TÜNELİN YAPILDIĞI BÖLGE ORHANLARA AİT

Çığ faciasından sonra ismi en çok duyulan kişi iki dönem AKP Milletvekilliği yapmış ve halen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan Gülşen Orhan’dı.

Tek tünelin ihale şartnamesi ihlal edilerek kaydırıldığı bölge Gülşen Orhan’ın ailesine ait.

Hatta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden bölge incelendiğinde; Bahçesaray’ı her yıl dünyadan kopartan karayolu üzerindeki şahsa ait parselli tek arazi olduğu görülüyor. O arazi, Gülşen Orhan’ın ailesine ait.

Çığ nedeniyle palanlanan iki ayrı tünel yeri ise kamuya ait mera arazisi.

Dolayısıyla tünel kaydırıldığında, Orhan ailesinin kırsal alandaki arazisinin başına devlet kuşu konmuş oluyor.


Bahçesaray’ın her yıl kapanan ve dünyayla irtibatını kesen sarp yolundaki tek parselli arazi Orhan ailesine ait. Tapu Kadastro Parsel Sorgulama sistemi sorgu sonucunda arazi görülebiliyor. (Kırmızılı alan)

Kamulaştırma bedeli olarak hazinenin Orhan ailesine ne kadar ödediği bilinmiyor. Ancak Fermak A.Ş.’ye iki tünel yapmış gibi ödeme yapılıyor.

Üstelik, 2 ayrı tünel için; 51.798.300 TL‘ye ihale yapılmışken, tek tünele 58 Milyon TL ödendi. İhalede belirtilen iki tünel daha sarp yerlerdeydi ve iki ayrı şantiye kurulması gerekiyordu. Tünelin yapıldığı AKP’li Orhan ailesine ait parsel ise düz arazi ve tek şantiyede inşaat bitirilebildi. Bunlar maliyeti düşürecek kolaylıklar ama aksine maliyet yaklaşık 7 milyon TL artırıldı.


Planlanan iki tünel (Sol ve sağ başta) ve yapılan tünel (ortada).

GÜLŞEN ORHAN’IN AMCA ÇOCUKLARI

Tünelin yapıldığı çayırlık alanının mülkiyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan’ın akrabalarına ait. Arsalar; Muhli Orhan, Nazmi Orhan, Mehmet Akif Orhan ve Fahri Orhan adına kayıtlı.

Öte yandan tünel yapımı için ihalle hazırlıklarının sürdüğü 2011 yılında eş zamanlı mevcut tünelin yapılğı çayırlık alan da Kadastro çalışmasıyla arsaların bu şahıslerı adına kaydedildiği iddia ediliyor.

Adını vermek istemeyen bir kaynak, bu mülkiyetlerin koçerlere ait olduğu, daha sonra Orhanların ilk kadastro çalışması sırasında kendi mülkiyetlerine aldıkları ve şuan davalık olduğunu belirtti.


Planlanan kar tünelinin ilkinin iki boyutlu harita üzerinde görülümü. Arazi daha önce de çığ düşen dik dağların yanında.

ORHANLAR ARAZİSİNE KAYDIRMA CAN ALDI

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nin sistemi üzerinden yapılan incelemede çığ tünelleri, ihalle şartlarında belirtildiği gibi yapılmış olsaydı, ilk kar tüneli 41 kişinin canına mal olan çığ felaketinin yaşandığı nokta olan 23. kilometreye yapılmış olacak ve bu kadar can kaybı yaşanmayacaktı.

İhale Şartnamesi’nde iki ayrı tünelin yapılacağı yer şöyle belirtiliyordu:

Yapılacağı yer: 65-51 K.K.Nolu İl Yolunun 23+100-23+300 ve 29+800-31+600 km’leri.


İhale edilen ikinci kar tünelinin de çığ olasılığı iki boyutlu haritadan görülebiliyor.

İHALEDE ÖNGÖRÜLEN TARİH İHLAL EDİLDİ

Şartnameye göre 450 günde bitmesi gereken projenin 18.09.2013’te bitirilmesi gerekiyordu. Ancak ihale edilen iş 2016‘da tamamladı. Tünelin isminden de bu görülebiliyor.

Sözleşmeye göre başlangıç-bitiş ve bedel bilgileri şöyle:

4) Sözleşmenin
a) Tarihi : 22.06.2012
b) Bedeli : 51.798.300,00 TRY
c) Süresi : 26.06.2012 – 18.09.2013


İhale sözleşmesinde iki tünelin yapılması gerektiği ve kilometreleri “3.2” maddede açıkça görülebiliyor.

İsmini vermek istemeyen kaynak, tünelin geciktirilmesinin sebebinin, Orhanlar ailesinin bölgeden arsa toplaması olduğunu ileri sürüyor. Bölgede arsalar toplandıktan sonra tünelin yeri ihale şartnamesinin dışına çıkılarak kaydırılıyor.


İki tünelin yerine yapılan ve Orhan ailesinin arazisinin yeraldığı bölge ise düz ve güneş alabilen, karla mücadeleyle temizlenebilecek bölgede.

TEMSİLCİYE ÖZÜR DİLETTTİLER

Karabet tünelinin ihalesi ve bitiş dönemi, Türkiye’de ismi sık sık yolsuzluklarla anılan Binali Yıldırım’ın ulaştırma bakanlığı dönemine denk geliyor. Yıldırım, yapılan tünelle ilgili „Tünel Kanada modeli kar tüneli sistemiyle yapıldı. Bahçesaray’ın yolu da bahtı da artık hep açık olacak” demişti.

AKP’nin bölgedeki kilit ismi, dönemin Van milletvekili olan ve şimdinin Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Gülşen Orhan’ın çığ yaşandığı andan itibaren konuya doğrudan müdahil olması dikkat çekiciydi. O kadar ki çığa davetiye çıkaranlardan olduğu iddia edildi. AKP’ye yakınlığıyla bilinen HaberTürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, Tv canlı yayınında “Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AKP milletvekili Gülşen Orhan bölgede partisinin etkinliğindeydi, uyarıları dinlemeyip yanına iş makinaları alıp yolu aça aca yola çıktı. İş makinaları ile yolu açtırdı. Yüksek desibel çığı tetikledi ve minibüs çığın altında kaldı” dedi.


Gülşen Orhan çığın altında kalarak yaralandı, şoförü ise hayatını kaybetti.

Gülşen Orhan, iddiaları yalanladı. Kendisinin yol çalışmalarını görmek için bölgeye gittiğini, bu sırada çığın kendisi dahil herkesin üstüne düştüğünü iddia etti. AKP cenahından gelen sert tepki üzerine Bülent Aydemir tekrar ekrana çıktı ve Gülşen Orhan’dan „bilgileri teyid etmeden açıkladım“ diyerek özür diledi.

Kaynak: BOLD

ShareTweet
Previous Post

Kaçırılan Gökhan Türkmen’in ‘9 ay boyunca işkence gördüm’ sözleriyle ilgili mahkemeden suç duyurusu

Next Post

Ankara’da bir ‘rant’ projesine daha yargı dur dedi

İLGİLİHABERLER

Cevizlibağ Atatürk KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndaki hırsızlık ve taciz olayına ilişkin 4 gözaltı
GÜNDEM

Cevizlibağ Atatürk KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndaki hırsızlık ve taciz olayına ilişkin 4 gözaltı

September 20, 2025
5k
Faaliyet izni alan bankanın sahibi bakın kim çıktı!
GÜNDEM

Faaliyet izni alan bankanın sahibi bakın kim çıktı!

September 20, 2025
5.1k
‘Hava sahası kapandı’ deniyor ama İsrail uçakları Türkiye üzerinden geçiyor
GÜNDEM

‘Hava sahası kapandı’ deniyor ama İsrail uçakları Türkiye üzerinden geçiyor

September 20, 2025
5k
Cezaevlerindeki kapasite aşımını ortaya koyan bir veri daha ortaya çıktı
GÜNDEM

Cezaevlerindeki kapasite aşımını ortaya koyan bir veri daha ortaya çıktı

September 20, 2025
5k
Trump ve Erdoğan 25 Eylül’de görüşecek: Gündem Boeing uçak satışı
GÜNDEM

Trump ve Erdoğan 25 Eylül’de görüşecek: Gündem Boeing uçak satışı

September 19, 2025
5.1k
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Erdoğan, Trump’la görüşme şartıyla 300 Boeing uçağı alma sözü verdi
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Erdoğan, Trump’la görüşme şartıyla 300 Boeing uçağı alma sözü verdi

September 19, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Rize’de sağanak hayatı durdurdu, Ayder yolu kapandı

Rize’de sağanak hayatı durdurdu, Ayder yolu kapandı

September 20, 2025
5k
Özgür Özel’den Kılıçdaroğlu’na telefon

Özgür Özel’den Kılıçdaroğlu’na telefon

September 20, 2025
5k
Nevşehir’de peribacasının bir bölümü çöktü

Nevşehir’de peribacasının bir bölümü çöktü

September 20, 2025
5k
Portekiz Filistin’i devlet olarak tanıyor

Portekiz Filistin’i devlet olarak tanıyor

September 20, 2025
5k
AKP’den istifalar sonrası ilk açıklama

AKP’den istifalar sonrası ilk açıklama

September 20, 2025
5k
ABD, Suriyeliler için ‘geçici koruma’yı kaldırdı

ABD, Suriyeliler için ‘geçici koruma’yı kaldırdı

September 20, 2025
5k
Trump: Şi’yle TikTok anlaşmasını onayladık

Trump: Şi’yle TikTok anlaşmasını onayladık

September 20, 2025
5k
Erdoğan düşüşü durduramadı, fark yüzde 6’yı aştı

Erdoğan düşüşü durduramadı, fark yüzde 6’yı aştı

September 20, 2025
5k
AKP’nin 8 aylık araç faturası 3.3 milyar lira

AKP’nin 8 aylık araç faturası 3.3 milyar lira

September 20, 2025
5k
BDDK verisine göre banka borçları 5 trilyon lirayı aştı

BDDK verisine göre banka borçları 5 trilyon lirayı aştı

September 20, 2025
5k
Erbaş’a ‘helalleşme’ tepkisi: Önce git, o masumla helalleş

Erbaş’a ‘helalleşme’ tepkisi: Önce git, o masumla helalleş

September 20, 2025
5k
AKP’de yaşanan istifalara bir yenisi daha eklendi

AKP’de yaşanan istifalara bir yenisi daha eklendi

September 20, 2025
5k
Can Holding soruşturması: 9 şirkete daha kayyım arandı

Can Holding soruşturması: 9 şirkete daha kayyım arandı

September 20, 2025
5k
Beşiktaş-Üsküdar yolcu motoru kargo gemisi ile çarpıştı

Beşiktaş-Üsküdar yolcu motoru kargo gemisi ile çarpıştı

September 19, 2025
5k
Devlet Bahçeli ‘Alevi Açılımı’nı ünlü şarkıcıyla başlatacak

Devlet Bahçeli ‘Alevi Açılımı’nı ünlü şarkıcıyla başlatacak

September 19, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.