Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Türkiye, yurt dışındaki camilere 500 milyon dolar harcamış

by aktifhabercom
May 18, 2019
Türkiye, yurt dışındaki camilere 500 milyon dolar harcamış
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye tarafından yurt dışında yaptırılan camiler için yaklaşık 500 milyon dolar harcama yapıldığı ortaya çıktı.

Aynı Türkiye, çeşitli askeri araçlar üreten ve bu açıdan stratejik olarak ciddi öneme sahip Tank Palet Fabrikası’nı 50 milyon dolar bulunamadığı gerekçesiyle Katarlılara sattı.

Bir dönem gündemin en önemli başlıklarından biri haline gelen Tank Palet Fabrikası 50 milyon dolar bulunamadığı için özelleştirilmişti.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı

ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı

July 20, 2025
5k
Mahfi Hoca “Eski Türkiye’de kuyruklar vardı” diyerek dalga geçenler için yazdı: “Bu yazıyı, liyakatin önemini ihmal edenlere ithaf ediyorum”

Mahfi Hoca “Eski Türkiye’de kuyruklar vardı” diyerek dalga geçenler için yazdı: “Bu yazıyı, liyakatin önemini ihmal edenlere ithaf ediyorum”

July 20, 2025
5.1k

Tayyip Erdoğan, fabrikanın özelleştirilmesini şu sözlerle açıklamıştı:

“Kardeşlerim… Bu Bay Kemal var ya bu çok garip bir insan. Arifiye’de ana bakım fabrikası fırtına obüsü, poyraz mühimmat aracı, çeşitli paletli araçlar, dürbünler üreten önemli bir tesistir. Savunma sanayimizdeki önemli bir yeri olan bu tesisi modernize etmemiz ve daha etkin kullanmamız şart hale gelmiştir.

Bunları sadece kamu hizmetleriyle gerçekleştirmeye kalktığımızda en az 50 milyon dolar gerekiyor. Biz çok daha farklı adım attık. Gereken yatırımları yapmak, modernizasyonu gerçekleştirmek üzere BMC’nin yüzde 50-50 Katar ile orada ortaklığımız var, aynı ortaklığı buraya da taşıdık. 25 yıllığına burayı BMC’ye yani Katar Türk iş birliği olan yere kiraladık.”

Fabrikanın Katarlılara satılması kamuoyunun önemli ölçüde tepkisini çekse de AKP hükümeti geri adım atmamış, sebebini ise Erdoğan ile aynı şekilde “50 milyon dolar harcama yapılması gerekiyor” şeklinde açıklamıştı.

Gündemin çok hızlı bir şekilde değiştiği Türkiye’de araya çok farklı konular, seçimler girdi ve Tank Palet Fabrikası gündemden düşmüş oldu.

Yakın zaman önce Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’ın, Kırgızistan’da davet edildiği bir iftara Hizmet Hareketi’ne mensup olduğu söylenen bir kişinin de gelmesi üzerine, “Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtun” şeklinde çıkışta bulunması gündem oldu ve Türkiye’nin yurt dışına yaptırdığı camilerin maliyeti tartışılmaya başlandı.

Büyükelçi Fırat’ın Kırgızistan Bişkek Camii’nin yapım maliyetini 35 milyon dolar olarak açıklaması, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın cami yatırımlarını gündeme getirdi.

Bişkek Camii, yurt dışında yaptırılan tek cami değil.

Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a, İngiltere’den Filipinler’e kadar Diyanet İşleri Başkanlığı ve gelirini bağışların oluşturduğu Diyanet Vakfı’nın yaptırdığı veya yapım aşamasında olan çok sayıda cami var.

Avrasya analisti Eşref Yalınkılıçlı, yurt dışında camilerin yanı sıra kültür ve eğitim alanında da yapılan yatırımları, “2009’dan sonra Türklerin sadece askeri gücüyle NATO’nun en büyük ikinci ülkesi olarak anılmaktan ziyade, ekonomik rahatlığın da verdiği özgüvenle yumuşak gücü devreye sokma girişimiydi bunlar” diyerek açıklıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın faaliyet raporları ve kamuoyu açıklamalarında yer aldığı kadarıyla yurt dışında son dönemde inşa edilen ya da yapım aşamasında olan cami projelerinin maliyeti toplam yarım milyar dolara kadar ulaşıyor.

BBC Türkçe’den Özge Özdemir, bu camilerin nerelerde inşa edildiğini, yapım maliyetlerinin ne kadar olduğunu ve hangi şirketin bu projeleri üstlendiğini kamuya açık belgelerden ve kurumların raporlarından derledi.

ORTA ASYA’DAKİ EN BÜYÜK CAMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptırılan Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Eylül 2018’de Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Bu caminin Orta Asya’nın en büyük camisi olduğu belirtiliyor.

2012 yılında yapımına başlanan ve 20 bin kişiyi barındırabilen bir ibadet alanına sahip caminin yapım maliyeti 35 milyon doları buldu.

Erdoğan, caminin açılışı sırasında yaptığı konuşmada, “Camimiz ve külliyesi, Anadolu ve Orta Asya arasında geçmişte varolan din, dil, tarih, kültür ve muhabbetin inşallah yeniden yeşermesine vesile olacaktır. Büyük emeklerle 6 yılda ortaya çıkan bu eser Türk halkından Kırgız halkına bir hediye olarak asırlarca Orta Asya’nın kalbinde baki kalacaktır” açıklamasında bulundu.

Avrasya analisti Yalınkılıçlı, Türkiye’nin ‘yumuşak güç’ açılımı kapsamında sadece cami yapımıyla yetinmediğini, özellikle Balkanlar’da Osmanlı dönemine ait hanları, hamamları, kervansarayları yenilediğini de vurguluyor.

“AKP, İSLAM DÜNYASININ LİDERLİĞİNE OYNUYOR”

“Türkiye, içeride inşa etmek istediği kimlik unsurunu dışarıda da yaymak istiyor” diyen Yalınkılıçlı, hükümetin ‘İslam dünyasının liderliğine oynama düsturuyla’ da hareket ettiğini aktarıyor.

Yalınkılıçlı, Balkanlar’da daha çok “Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı ve Başbakan olduğu dönemde atfedilen ‘yeni Osmanlıcı vizyon’ ile hareket edildiğini” belirtirken, Orta Asya’da 1990’larda ortaya çıkan ‘yeni Türkçü motivasyonunun’ daha etkili olduğunu vurguluyor.

Ancak Yalınkılıçlı’ya göre, Hizmet Hareketi’nin Kırgızistan’da kurduğu okullar üzerinden halen güçlü olması dolayısıyla, Türkiye Kırgızistan ve Kazakistan’da bu konuda sıkıntı yaşıyor:

“En son büyükelçi örneğinde de olduğu gibi Türkiye buralarda bir çatışma yaşıyor. Balkanlar’da cami mefhumu çok önemli ancak Orta Asya’da okul mefhumu daha önemli, çünkü oraya çok fazla İslam kimliği ile giremiyorsunuz. Halen burada bir Sovyet kimliği var.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın girişimiyle 1975 yılında kurulan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bugüne kadar farklı büyüklük ve kapasitelerde yurt dışında 103 cami yaptırdı.

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetlerine destek olmak, din hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması ve dini hizmetlerde görev alacak neslin yetiştirilmesi” amacıyla kurulduğu belirtilen TDV’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, son dönemde yurt dışında 22 cami açıldı, Suriye’de 270 caminin onarımı sağlandı.

Türkiye’de 1.000 şubesi olan ve dünyanın 145 ülkesinde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan TDV, Türkiye’de ve yurt dışında yaptırdığı camilerin yanı sıra eğitim alanında, insani krizlerin yaşandığı bölgelerde ve su kuyularının yapımı gibi alanlarda da projeler yürütüyor.

2017 yılında TDV’nin daha çok bağışlardan oluşan toplam geliri 914 milyon TL iken, giderleri 798 milyon TL oldu.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın gelirleri (TL)

Bağış ve Yardımlar 777.979.811,60

İktisadi İşletme gelirleri 5.593.840,52

Finansal gelirler 28.872.293,35

Diğer gelirler 101.757.178,50

Toplam 914.203.123,97

BU YIL DİYANET İÇİN 10 MİLYAR TL’DEN FAZLA BÜTÇE AYRILDI

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2017 yılı bütçesi 7,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2019 yılı için ise 10.4 milyar TL büyüklüğünde bir bütçe ayrıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2016 yılında yayımladığı “2017-2021 Strateji Planı”nda “yurt dışında cami ve görevli sayısını artırmak” tanımlanmış bir strateji olarak bulunuyor.

Aynı raporda bu yıllarda, “İslam’a özgü dinî bilgi üretimi ve din eğitimi konusunda referans kurum olarak uluslararası camiada başkanlığın tanınırlığını ve etkisini artırmak” için 10.6 milyon TL; “din hizmetlerini ve din eğitimini yurt içinde ve yurt dışında toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve etkinliğini artırmak” için 4.4 milyon TL; “yurt dışında sunulan din hizmetlerini ve din eğitimlerini yaygınlaştırmak ve verimliliğini artırmak” için 550 bin TL; “İslam’ın barış, adalet ve özgürlük mesajının insanlığa ulaştırılmasında etkin rol almak” için 1.7 milyon TL civarında bir maliyetin çıkarılması hesap ediliyor.

EN ÇOK PARA RUSYA’DAKİ CAMİYE HARCANDI

Türkiye Diyanet Vakfı’nın “Camiler Hamilik Dosyası” adındaki raporunda, vakfın cami inşaatı alanında Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yaptığı vurgulanıyor.

Raporda, Türk Cumhuriyetleri ile başlanan yurt dışı cami faaliyetlerinin Kırım, Kafkasya, Balkanlar, Afrika, Asya Pasifik ve Güney Amerika ile sürdüğü, bugün ise “ezan sesine hasret Müslümanlar için ABD, İngiltere, Rusya, Haiti, Belarus gibi ülkelerde sevgi mekânları camiler inşa edildiği” ifade ediliyor.

“Türkiye’de ve yurt dışında cami inşasının bayraktarı” olduğunu belirten TDV, bu durumu şu şekilde açıklıyor:

“İslam medeniyetinde önemli bir yere sahip olan vakıf kültürü, camilerin inşası ve yaşatılmasında bugüne kadar öncü olmuş, bu durum özellikle Selçuklu ve Osmanlı Devleti döneminde zirve noktaya ulaşmıştır. Günümüzde vakıf geleneğinin sağlam bir halkasını teşkil eden Türkiye Diyanet Vakfı da kurulduğu günden bu yana yurt içinde ve yurt dışında yaptırdığı cami ve eğitim binalarıyla bu kutlu geleneği sürdürmüştür.”

Vakfın bu raporunda ve diğer kamuoyuna açık belgelerinde yer alan cami yapım maliyetlerine bakıldığında, yapım maliyeti en yüksek caminin 170 milyon dolar ile Rusya’da inşa edildiği görülüyor.

Bu camilerin toplam maliyeti ise 493 milyon dolara ulaşıyor.

Ülke Yapılan ya da projesi devam eden camiler Cami maliyeti (milyon dolar)

Rusya Moskova Merkez Camii 170

ABD Diyanet Merkezi 100

Arnavutluk Tiran Merkez Camii 56

Almanya Köln Camii 45

Kırgızistan Bişkek Camii 35

Kuzey Kıbrıs Hala Sultan Camii 30

İngiltere Cambridge Camii 26

Cibuti Sultan II. Abdülhamit Han Camii 12.6

Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Camii 10.46

Belarus Minsk Camii 7

Filipinler Fatih, Osmanlı ve Tacloban camileri 1

Haiti Boukman Buhara Camii 0.13

Cami inşaat faaliyetlerini ise Türkiye Diyanet Vakfı kuruluşu olan ve sermayesinin yüzde 99.45’ini Türkiye Diyanet Vakfı’nın oluşturduğu KOMAŞ adlı şirket üstlenmiş vaziyette.

1990 yılında kurulan “Kocatepe Modern Mağazacılık İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” KOMAŞ, 2001 yılında vakfın iştiraki olan 4 şirketin çatı şirketi haline geldi:

“Kocatepe Camii inşaatının Türkiye Diyanet Vakfına devredilmesini müteakip, ticari faaliyet konusu işlerinin doğrudan Vakıf eliyle yürütülmesinin zorluk ve sakıncaları anlaşılmıştır.

“Bu problemlerin aşılabilmesi gayesiyle Türkiye Diyanet Vakfı’nın ticari faaliyetlerinin, hem doğrudan kendi sevk ve idaresinde yaptırılabileceği, hem de bu işler neticesinde elde edilecek kârın doğrudan kendisine döneceği şirketler vasıtasıyla yürütülmesi yönünde bir tasarrufta bulunularak, 25.05.1983 tarihinden itibaren Vakıf iştiraki şirketler kurulmaya başlanmıştır.”

KOMAŞ’ın temel faaliyet alanları ise inşaat, eğitim ve ticaret.

DİYANET ÖZDENETİM YAPIYOR

Ödenmiş sermayesi 50 milyon TL olan şirketin 2019 yılı için denetçi kurumu, Ankara merkezli Meridyen Kurumsal Çözüm ve Bağımsız Denetim AŞ olarak geçiyor.

Şirketin yönetim kurulu başkanı ise İlyas Serenli.

2017 yılında Sakarya Müftülüğü’nden emekli olan Serenli, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı olarak görev yapıyor.

ShareTweet
Previous Post

Yarbay Mehmet Alkan’ı Orgeneral Yaşar Güler ihraç ettirmiş

Next Post

‘Etrafımız ateş çemberine dönmek üzere… Farkında mıyız?’

İLGİLİHABERLER

ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı
EKONOMİ

ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı

July 20, 2025
5k
Mahfi Hoca “Eski Türkiye’de kuyruklar vardı” diyerek dalga geçenler için yazdı: “Bu yazıyı, liyakatin önemini ihmal edenlere ithaf ediyorum”
EKONOMİ

Mahfi Hoca “Eski Türkiye’de kuyruklar vardı” diyerek dalga geçenler için yazdı: “Bu yazıyı, liyakatin önemini ihmal edenlere ithaf ediyorum”

July 20, 2025
5.1k
İflaslar durmuyor: 87 bin 104 inşaat şirketi kapandı
EKONOMİ

İflaslar durmuyor: 87 bin 104 inşaat şirketi kapandı

July 20, 2025
5k
Lafla yetindi: Türkiye İsrail’i kınadı ama yaptırımlara katılmadı
EKONOMİ

Lafla yetindi: Türkiye İsrail’i kınadı ama yaptırımlara katılmadı

July 18, 2025
5.1k
Gençlerin yüzde 22,5’i ekonomik nedenlerle eğitimini yarım bıraktı
EKONOMİ

Gençlerin yüzde 22,5’i ekonomik nedenlerle eğitimini yarım bıraktı

July 18, 2025
5k
Vergilerin saniyede 70 bini, ayda 185 milyar lirası faize gitti
EKONOMİ

Vergilerin saniyede 70 bini, ayda 185 milyar lirası faize gitti

July 17, 2025
5k
Daha Fazla Haber
İsrail Başbakanı Netanyahu hastaneye kaldırıldı

İsrail Başbakanı Netanyahu hastaneye kaldırıldı

July 20, 2025
5.1k
Murat Yetkin: Suriye’de işler iyi gitmiyor, Şara faturası Erdoğan’ın üstünde kalabilir

Murat Yetkin: Suriye’de işler iyi gitmiyor, Şara faturası Erdoğan’ın üstünde kalabilir

July 20, 2025
5k
Camideki korkunç cinayetin görüntüleri ortaya çıktı

Camideki korkunç cinayetin görüntüleri ortaya çıktı

July 20, 2025
5.2k
Annesinin “Merhamet edin” dediği hasta tutuklu Murat Çalık’a “İtirafçı ol” dayatması

Annesinin “Merhamet edin” dediği hasta tutuklu Murat Çalık’a “İtirafçı ol” dayatması

July 20, 2025
5k
Plajda güneşlenen kadını dozer ezdi

Plajda güneşlenen kadını dozer ezdi

July 20, 2025
5.1k
ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı

ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı

July 20, 2025
5k
Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

July 20, 2025
5.1k
İsrail, Gazze’de yardım bekleyen 38 Filistinli’yi daha öldürdü

İsrail, Gazze’de yardım bekleyen 38 Filistinli’yi daha öldürdü

July 20, 2025
5k
Gazeteci İsmail Arı, tehdit edildiği mesajları paylaştı: Başıma bir şey gelirse sorumlusu bu çeteye dokunmayan Emniyet ve İçişleri Bakanlığı yetkilileridir

Gazeteci İsmail Arı, tehdit edildiği mesajları paylaştı: Başıma bir şey gelirse sorumlusu bu çeteye dokunmayan Emniyet ve İçişleri Bakanlığı yetkilileridir

July 20, 2025
5k
İstanbul’da buzdolabı bomba gibi patladı: Evler küle döndü

İstanbul’da buzdolabı bomba gibi patladı: Evler küle döndü

July 20, 2025
5k
Hayrünnisa Gül’ün çantası İngiltere’de gündem oldu

Hayrünnisa Gül’ün çantası İngiltere’de gündem oldu

July 20, 2025
5.1k
‘Uyuyan Prens’ hayatını kaybetti

‘Uyuyan Prens’ hayatını kaybetti

July 20, 2025
5.1k
Coldplay konserinde ifşa olan CEO istifa etti

Coldplay konserinde ifşa olan CEO istifa etti

July 20, 2025
5.1k
Tiktok’tan 2025’in ilk raporu: Milyonlarca video yayından kaldırıldı, Türkiye’de dikkat çeken rakamlar

Tiktok’tan 2025’in ilk raporu: Milyonlarca video yayından kaldırıldı, Türkiye’de dikkat çeken rakamlar

July 20, 2025
5k
Cinayet, dolandırıcılık, yağma: Çeşitli suçlardan aranan 15 kişi 6 ülkede yakalanıp iade edildi

Cinayet, dolandırıcılık, yağma: Çeşitli suçlardan aranan 15 kişi 6 ülkede yakalanıp iade edildi

July 20, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.