AKP'nin gözdesi 11 şirket ihalelerin yüzde 80'ini 'davet usulü' ile almış
Eklenme tarihi :

AKP’nin gözdesi 11 şirket 2005-2022 yılında üstlendikleri projelerin sadece yüzde 19’unda açık ihaleye girerek kazandı. 11 şirket, kazandığı projelerin yüzde 81’inde ise ihaleye “davet usulüyle” katıldı.
TBMM Kamu İktisadi Komisyonu (KİT) Üyesi, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, AKP iktidarına yakın şirketlerin açık ihale yöntemiyle pazarlık yaparak projeleri almak yerine, istisnalardan yararlanarak “davet edildikleri” ihaleleri aldıklarını vurguladı.
AKP döneminde büyüyen şirketlerin kazandığı 444 ihaleyi inceleyen Yavuzyılmaz, bu şirketlerin İhale Mevzuatı’ndaki istisna yöntemlerden sıklıkla yararlandığını vurguladı.
“AKP döneminde 2005 -2022 yılları arasında yap – işlet - devret projeleri haricinde yapılan ihaleleri en fazla alan 11 şirketin, bu ihalelerin ne kadarını açık ihaleyle aldığını, ne kadarını pazarlık usulüyle, ne kadarına da belirli isteklilerin davet edildiği, o da pazarlık usulüne benzer bir yöntem, ihaleyle aldığını tespit ettim. Firmalar, Limak, Kolin, Cengiz, Kalyon, IC İçtaş, Makyol, Bayburt Grup, YDA, Çelikler, Yapı ve Yapı inşaat, Rönesans. Toplam ihale sayısı 444. Bu ihalelerin sadece yüzde 19’unu açık ihaleyle almışlar.”
“Belirli isteklilerin davet usulü katılabildiği, herkesin bulunamadığı, pazarlık usulünün uygulandığı ihale oranı ise yüzde 81. Bu 11 firma için istisna olması gereken bir ihale usulü, artık genel olarak uygulanıyor ve burada devasa bir kamu zararı oluşuyor. Bunun hesabını sormak için ne gerekiyorsa yapacağız.”
BENZER HABERLER
GÜNDEM HABERLERİ
-
Ankara'da tren kazası: 20 inek ve 2 at öldü
-
KPSS soruşturması: Soru havuzu tamamen silinecek
-
İddia: İstanbul’a taşınacak Merkez Bankası’nda istifalar başladı
-
Beton mikserleri yağmur suyu kanallarını tıkamış!
-
Deterjan Pazarı mağdurları artıyor
-
AKP'li grup Babacan'ın katıldığı programı engellemeye çalıştı
-
BAE'li şirket 'krizi fırsata çevirdi' Kalyon Enerji'nin yüzde ellisini satın aldı
-
Anayasa Mahkemesi, 'Cezaevlerimizde işkence yoktur' diyen Bakan Bozdağ'ı yalanladı
-
"Bergama’yı nasıl aldığımı hem araştırmıyorlar hem de bana sorma zahmetinde bulunmuyorlar"
-
Yanardağ’dan "CHP'den para alıyorsun" diyen İnce’ye yanıt: Sen o gecenin hesabını ver!