Enerjide kriz büyüyor, elektrik kesintisi gıda fiyatlarını yükseltecek
Eklenme tarihi :

İran’ın ‘teknik arıza’ nedeniyle Türkiye’ye gelen doğalgazı kesmesinin ardından başlayan enerji krizi büyüyor.
TEİAŞ İran kesintisini gerekçe göstererek ilk olarak fabrikaların elektrik kullanımı yüzde 40 oranında kısıtladı. Bugünden itibaren ülkedeki tüm Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) elektrik kısıntısı uygulaması yapılacak. Kısıt OSB dışındaki tesislerde de uygulanacağı öne sürüldü.
Reuters’a konuşan bir Türk yetkili de İran’dan günlük 28 milyon metreküp olması gereken akışın 2-3 milyon metreküp seviyesinde olduğunu açıklamıştı. Türkiye’de enerjide dışa bağımlılık oranı yüzde 74.
KÜLAHÇIOĞLU: KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, kararın çok hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle temel gıda üretiminin elektrik kısıtlamasından muaf tutulması gerektiğini belirten Külahçıoğlu, “Üç gün ciddi üretim kaybına neden olacak. Tedarik zincirinde kırılma yaşanacak. Bu da raflarda ürün bulunmasını zorlaştıracak” dedi.
GIDA FİYATLARINA YANSIYACAK
3 günlük kısıtlamanın maliyetleri daha da artıracağına vurgu yapan Külahçıoğlu, “Gıda fiyatlarına yansıyacaktır. Çünkü işçiler gelecek ve diğer maliyetler yerinde sayacak ama üretim yapılamayacak. Niye bu duruma geldik anlamak çok zor. Tüm kurumlarla konuşuyoruz ancak neden böyle bir kısıtlamaya gerek duyulduğuna ilişkin bir cevap alamadık. Hem tüketici hem de üretici açısından bir an önce çözüme ulaşması lazım” ifadelerini kullandı. Külahçıoğlu, ayrıca Bakanlıkla görüşme halinde olduklarını belirtti.
HER TÜRLÜ KAYIPTAN İŞLETMELER MESUL
Bursa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü de konuya ilişkin OSB katılımcılarına gönderdiği yazıda şöyle denildi: “Kısıntı/kesinti süreleri içerisinde firmanızın aydınlatma ve güvenlik hizmetlerinin karşılanabilmesi için firmanızın besleyen hatta enerji olacaktır. Ancak elektriğin üretim amaçlı kullanılması durumunda firmanızın bağlı olduğu hattın enerjisi kesilecek olup, aynı hattan enerji alan diğer firmaların mağduriyetine neden olunacak ve kesinti süresi boyunca tekrar elektrik verilmeyecektir. Bu nedenle oluşacak her türlü kayıp ve hasarda kurala uymayan işletmeler mesul olacaktır.”
ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK YÜZDE 74
Türkiye’nin doğalgaz ithalatında İran, Rusya ve Azerbaycan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin birincil enerji tüketiminde dışa bağımlılığı ise her yıl daha da artıyor. 2000’li yıllarda yüzde 67 olan enerjide dışa bağımlılık 2020 yılında yüzde 74’ü çıkmış durumda. Bu nedenle yurtdışında yaşanan bir aksaklık ülkede krize neden oluyor.
BENZER HABERLER
EKONOMİ HABERLERİ
-
İSPARK ücretlerine yüzde 25 zam
-
TÜİK’in ‘ENAG talebi’ne mahkemeden ret
-
İddia: Elektriğe yüzde 100 zam geliyor
-
Zam isyanları: Cumhurbaşkanımız bizi ekmeğe muhtaç etti, artık yeter
-
Milyonlarca çocuk yoksulluk içinde: 'Aileler çocuklarına bakamıyor'
-
Benzine bir zam daha: Bir haftada 3,51 lira zam!
-
Dolar 16 lirayı zorluyor: Arka kapıdan satış başladı kur fırladı
-
Askeri öğrenci haksızlığa dayanamadı: Ağabeyi de müebbet alan 25 yaşındaki genç intihar etti
-
Zorunlu trafik sigortasına yüzde 25 zam geldi
-
Sistem tamamen çöktü, ekonomi tepetaklak!