Ekmeğe gayriresmi zam: 4,5 TL'ye çıktı
Eklenme tarihi :

İTO'ya ekmek zammı talebinde bulunan fırıncılar, karar açıklanmadan fiyat artışına gitti. İstanbul'un bazı ilçelerinde ekmek 4,5 liraya satılmaya başladı.
İstanbul’da son 6 ayda üç kez zamlanan ekmek fiyatlarına yine gayrı resmi zam geldi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) nisan ayı meclisinde ekmek fiyatlarına yüzde 16,6 oranında zam isteyen fırıncıların bu talebi, bu hafta yapılan mayıs meclisinde gündeme alınmadı. Ancak maliyetlerindeki artışı gerekçe gösteren bazı ilçelerdeki fırıncı esnafı, ekmeği 4-4,5 liradan satmaya başladı.
Aralık ayında resmi zammı beklemeden ekmeği 3,5 liradan satmaya başlayan İstanbul’daki fırıncı esnafı, yine maliyetlerindeki artışı gerekçe göstererek gayrı resmi zam yapmış oldu.
Sözcü'ye konuşan İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte un fiyatlarının da ciddi şekilde zamlandığını, artan enerji maliyetleri ve maya giderleriyle birlikte fırıncıların maliyetlerle baş edemez hale geldiğini anlattı.
İTO’dan son resmi zammı 2022 Şubat’ta aldıklarını anımsatan Demir, “Bu zamla birlikte şubat itibarıyla 210 gram ekmek 3 liraya çıkmıştı. Nisan ayı meclisinde 210 gram ekmeğin 3,5 liraya çıkması talebinde bulunduk ama henüz gündeme alınmadı” dedi.
Demir, “Bu talebimiz, ilerleyen günlerde buğday hasadının da başlamasıyla birlikte haziran ayı meclisinde tartışılabilir. Ancak bazı ilçelerdeki fırıncılar artan maliyetlerden dolayı resmi zammı beklemeden, cezaları da göze alarak son 10 gündür zam yapmaya başladı. Üsküdar ve Beykoz’da satılan ekmek fiyatları 4 liradan, Beşiktaş ve Kadıköy’de ise 4,5 liradan satılmaya başlandı” diye konuştu.
ESNAF ODASINA BAĞLI FIRINCILARDAN DA 4 TL TALEBİ
İstanbul’da toplamda 3 bini aşkın fırıncıdan İTO’ya bağlı olanlarda durum böyleyken, esnaf odasına bağlı olan fırıncıların da zam talebi farklı değil.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, 240 gram ekmeğin 4 TL olması talebinde bulunduklarını ancak henüz bu taleplerine dönüş alamadıklarını anlattı.
'ÜRETEMEYECEK DURUMA GELDİK'
Çetin, “Sene başında TMO’nun verdiği unun fiyatı 185 lira iken bugün 280 lira. Piyasadaki diğer unların fiyatları ise 400 liraya kadar çıktı. Ciddi un zamlarından sonra şimdi de maya fiyatları aylık olarak zamlanmaya başladı. 120-130 TL olan maya haziran itibarıyla da 350 TL’ye çıkacak, tarafımıza tebliğ edildi” dedi.
Fırıncıların ekmeğe zam taleplerinde maliyetlerindeki bu artışın etkili olduğunu kaydeden Çetin, şöyle devam etti: “Ekmek fiyatları ne kadar yukarı giderse vatandaşın fırın ekmeğine talebinde de azalma oluyor. Biz üretemeyecek duruma geldiğimiz için mecburiyetten fiyat güncellemesi talep ediyoruz.”
BENZER HABERLER
EKONOMİ HABERLERİ
-
Asgari ücret, yüzde 40 zam gelse bile açlık sınırının altında kalacak
-
Kışın giyime yüzde 70 zam bekleniyor
-
Merkez Bankası ‘nas’ı altı aydır unuttu
-
Gözler Merkez Bankası’nda! 17 ekonomistten faiz tahmini
-
AKP’li Kurtulmuş: Asgari ücret yüzde 40 artabilir
-
Korkmaz: Türkiye dış borçlarında temerrüde düşerse, dolar 50 TL olur
-
Bütçedeki dolar tahmini kurun yanından bile geçemedi
-
EPDK'dan elektrik zammı haberleriyle ilgili açıklama
-
İBB'den Halk Ekmek açıklaması; zam gelecek mi?
-
Enerji dağıtım şirketleri Bakan Dönmez’le anlaştı: Elektriğe yaklaşık yüzde 30 zam yolda!