Yasa, ceza, kapama: Sosyal medya platformlarına 10'ar milyon TL ceza kesildi
Eklenme tarihi :

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Fatih Sayan, sosyal medya yasası değişikliklerine uymadığı gerekçesiyle Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok’a 10’ar milyon lira para cezası kesildiğini açıkladı.
Kamuoyunda "sosyal medyayı susturma yasası" olarak bilinen 7253 sayılı kanun değişikliğiyle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına para cezası kesildi.
Sosyal medya devlerine ilk olarak 2 Kasım’a kadar Türkiye’ye temsilci atamaları gerektiği bildirilmişti. Rusya’nın sosyal medya platformu VKontakte (VK) dışında sosyal medya şirketlerinden temsilci atayan olmadı. Gelişme üzerine Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok’un da aralarında bulunduğu sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, söz konusu para cezasını Twitter hesabından duyurdu. Sayan, “Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi” dedi.
TWİTTER’DAN DUYURMASI İRONİK OLMUŞ
Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan’ın para cezasını Twitter’den duyurmasını eleştirdi. Akdeniz, “Bu arada Twitter’a idari para cezası kesildiğini Twitter üzerinden duyurmak da ironik olmuş” ifadesini kullandı.
Temsilci atamayan Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Periscope ve Tiktok'un da aralarında bulunduğu sosyal medya platformlarına BTK tarafından 10'ar milyon TL idari para cezası verilmiş. Bir taraftan sessizlik devam ederken cezalar katlanarak artacak. https://t.co/vHIYtVld4n
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) November 4, 2020
YÜZDE 90’A KADAR BANT DARALTMA
Sosyal medya yasasıyla Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal medya kuruluşlarına Türkiye’de resmi temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi. Türkiye’nin temsilci bulundurma ve içerikle ilgili taleplerini yerine getirmemesi durumunda, şirketlere ağır para ve bant daraltma cezaları öngörüldü. 2 Ekim’de yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle, yükümlülüklere uymayan sosyal medya platformlarına önce 10 milyon liradan 30 milyon liraya kadar para cezası, reklam yasağı ve yüzde 90’a kadar internet bant daraltma cezası verilebilecek
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Facebook ve Instagram, yasayı kısıtlayıcı bir düzenleme olarak tanımlamış, Türkiye’de temsilci bulundurmama kararı almıştı.
BENZER HABERLER
-
Havuzun Yalan Makinelerinden biri kepenk kapatıyor
-
"Şuursuz bakanlarını da al git ey iktidar" diyen sunucu Öykü Serter hakkında soruşturma
-
Gazeteci-yazar Sevim Gözay hayatını kaybetti
-
TRT, "istihdam fazlası" diyerek emekli ettiği çalışanların yerine milyarlar harcadı
-
RTÜK’ten Halk TV’ye bir ceza daha
MEDYA HABERLERİ
-
Bold Medya’ya yönelik AKP sansürü Almanya’da tartışılacak
-
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü: Gazetecilik yapana en ağır cezalar kesildi
-
Gazeteci Mehmet Aslan tutuklandı
-
TikTok’tan Türkiye kararı
-
Gazeteci Metin Göktepe mezarı başında anıldı
-
MA muhabiri Mehmet Aslan’ı gözaltına alıp gazeteciliği sordular!
-
Selahattin Demirtaş'ın avukatından Sabah'a: Erdoğan’ı da suçladığınızın farkında mısınız?
-
Gazeteci Yetkin: Erdoğan emaneti ehline bakın nasıl veriyor?
-
Gazeteci Serdar Akinan yazdı: Erdoğan aşırı öfkeliydi, sağ kolunu boynuma doladı...
-
Acun Ilıcalı, 'Varlıkla imtihanınız nasıl gidiyor?' sorusuna yanıt verdi