3 yılda vatandaşın cebinden TRT'ye giden para 7 milyar 258 milyon TL
Eklenme tarihi :

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait faaliyet raporlarını yayınladı.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait faaliyet raporlarını yayınladı. Raporlara göre vatandaşın ödediği fatura ve aldığı ürünlerden kesilip TRT’ye verilen para üç yılda 7.2 milyar lira oldu.
Sözcü gazetesinin internet sitesinde İsmail Şahin'in haberine göre TRT'nin uzun zamandan bu yana beklenen faaliyet raporları ile ilgili bilgilendirmeler, resmi siteden yapıldı.
BANDROL ÜCRETLERİ ALINIYOR
16 televizyon, 17 radyo kanalı, 4 basılı dergi ve dijital mecralar üzerinden yayıncılık yapan TRT'nin gelirlerinin büyük bölümü vatandaşlardan toplanan bandrol ücretleri ve elektrik faturalarından tahsil edilen TRT paylarından oluşuyor.
3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu'na göre, radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlar ile görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen her türlü cihazlardan alınan bandrol ücretleri TRT'ye aktarılıyor.
Ayrıca, vatandaşlar aktif elektrik enerjisi bedeli üzerinden yüzde 2 oranında TRT payı ödüyor.
Televizyondan radyoya, cep telefonundan ev sinema sistemine, akıllı kol saatinden bilgisayar ve tabletlere kadar çok sayıda cihazdan yüzde 16 ile yüzde 0,01 arasında değişen oranlarda bandrol ücreti alınıyor.
ÜÇ YILDA 7 MİLYON 258 MİLYON LİRA GİTTİ
Hükümetin propagandasını yaptığı gerekçesiyle yoğun eleştiri alan TRT, 3 yıldır faaliyet raporu açıklamadığı için gelir ve giderlerinin ayrıntıları bilinmiyordu.
Ancak 2017, 2018, 2019 yıllarına ait faaliyet raporlarının paylaşılmasıyla kurumun mali yapısı da ortaya çıktı.
Vatandaşın cebinden çıkan ve enerji payı ile bandrol ücreti olarak TRT'nin kasasına giren para üç yılda toplam 7 milyar 258 milyon lira olarak gerçekleşti.
Kamusal Katkı Gelirleri olarak bilançoda yer alan bandrol ve enerji payı 2017 yılında 2 milyar 163 milyon lira, 2018 yılında 2 milyar 293 milyon lira, 2019'da ise 2 milyar 802 milyon lira oldu.
TRT 2019 yılı faaliyet raporunun sonunda kamu yayıncısına sahip ülkelerin kamu kaynaklı gelirlerinin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYİH) oranını gösteren bir tabloya yer verildi.
Kamu yayıncısına sahip 33 ülke baz alınarak yapılan incelemede, Türkiye'nin söz konusu kıyaslamadan 30'uncu sırada yer aldığına dikkat çekildi. TRT gelirlerinin birçok ülkeye göre daha düşük olduğuna vurgu yapılan raporda şu ifadelere yer verildi:
“Birçok ülke ile kıyaslandığında kamu yayıncısı olarak gelirinin Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya oranı dikkat çekici ölçüde düşük olan TRT; bünyesinde 16 televizyon kanalı, 8'i ulusal 3'ü yurt dışına yayın yapan 11 radyo kanalı ile hizmet veriyor.
TRT mevcut geliriyle; TRT World gibi uluslararası çapta ve yüksek etkide yayınlar yapıyor, TRT Arapça ile Türkiye'nin bölgedeki yumuşak gücü oluyor. Kültür-sanat kanalı TRT 2 gibi kulvarında benzersiz bir kanalı izleyicisine sunarken, TRT Çocuk'ta reklamsız hizmet veriyor, belgesel, müzik, spor, haber gibi konulara özel tematik kanallarıyla da farklı kesimlerden çeşitli izleme eğilimlerindeki izleyicileri geniş yelpazede kucaklayarak kamu görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için çalışıyor.
Bu açıdan bakıldığında dünyadaki diğer kamu yayıncılarının bütçe gücüyle kıyaslandığında, TRT kanallarındaki, yayınlarındaki ve hizmetlerindeki çeşitlilik ve etki alanı bahsi geçen hiçbir kamu yayıncısında gözlemlenmiyor.”
BENZER HABERLER
-
Bildirici'den Hakan'a yanıt: Kinim yok, gazeteciliğinize itirazım var
-
Bakan Ersoy’un RTÜK cezalarına yorumu: Eşit ve tarafsız değerlendirmeler
-
The Guardian’dan Alaattin Çakıcı analizi: Erdoğan'ın başka çaresi yok!
-
Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, Odatv'den ayrıldı
-
Okan Bayülgen 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak
MEDYA HABERLERİ
-
İngiltere'nin Rusya'ya karşı BBC ve Reuters’e kaynak aktardığı ortaya çıktı
-
Murat Ağırel: Melih ve Osman Gökçek tarafından tehdit ediliyorum
-
Kılıçdaroğlu Habertürk'te katılmayı planladığı programı iptal etti
-
Nagehan Alçı: Akla ve mantığa sığmayan bir çıkış
-
“Kıymetimi bilin yoksa yanınızda kalmayabilirim”
-
Murat Yetkin: Hayal etmek güzel ama hayallerle yaşamak başka
-
Bildirici: Erdoğan’ın ‘kıymetlisi’ gazeteler belli oldu
-
"İktidara teslim olan kadının onurunu, ahlakını, vicdanını koruyamayacağının örneğini verdiniz"
-
Fatih Altaylı: Yahu kimsede izan yok mu?
-
Ahmet Taşgetiren: Gergerlioğlu’nu susturmak Türkiye’ye kaybettirir