Facebook’tan yeni ‘gizlilik’ düzenlemesi yolda

Kullanıcılara ait kişisel bilgilerin usulsüz biçimde kullanılmasını önlememekle suçlanan dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, yeni gizlilik ayarlarını devreye sokmaya hazırlanıyor.
50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının özel bilgilerinin, Cambridge Analytica’nın eline geçtiği ve Facebook’un 2015’e dayanan talebine rağmen bilgilerin silinmediği ortaya çıkmıştı.

Kullanıcı verileriyle ilgili skandal nedeniyle tarihinin en zor günlerini geçiren Facebook’un trilyonlarca dolara ulaşabilecek para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceği belirtilmişti.

‘Zaten çalışmalar devam ediyordu’


BBC Türkçe’nin haberine göre, şirketten yapılan açıklamada, yeni düzenlemeyle ayarlar bölümünün kullanıcılara daha fazla kontrol yetkisi vereceği ifade edilirken, gizlilik ayarlarının anlaşılabilir, açık ve kullanışlı olacağı vurgulandı.

Facebook yönetiminden yapılan açıklamada “Bu güncellemelerin büyük kısmı zaten devam eden çalışmalardı. Ancak son günlerde yaşanan gelişmeler bu güncellemelerin öneminin altını çizmiş oldu” dendi.

Her şey kayıt altındaymış

Son bir haftada çok sayıda Facebook kullanıcısı, platformun sunucularındaki kişisel verilerini bilgisayarlarına indirdi. İndirilen dosyalarda yapılan telefon görüşmelerinin kayıtları, SMS bilgileri de dahil, Facebook’la bağlantısı olmayan bilgiler dahi vardı.

Facebook’tan yapılan açıklamaya göre ‘Verilerinize ulaşın’ adlı güncellemeyle kullanıcıların bu veri deposuna rahatça erişmesi sağlanacak.

Buna göre, kullanıcılar Facebook’ta depolanan tüm verileri görebilecek ve bu verilerin hangisini tutup hangisini silmek istediklerine karar verebilecek.

Bütün ayarlar tek pencerede

Her bir beğeni, paylaşım ya da yorum tek tek kullanıcı tarafından Facebook veri tabanından silinebilecek.

Yayınlanacak güncellemeyle tüm ayarlar tek pencere altında toplanıp sadeleştirilecek ve daha anlaşılır hale getirilecek.

Facebook artık kullanıcılarına tek bir menüde tüm gizlilik ayarlarını yönetme imkanı sunmayı da vaat etti.

Bu menüde kullanıcılar paylaşımlarının kimlere gideceğini, gönderdikleri arkadaşlık taleplerini ve diğer eylemlerini görebilecek. Eğer hoşunuza gitmeyen bir şey görürseniz bu kısa yol menüsündeyken o içeriğin silmeniz de sağlanacak.

Aynı kısa yol ekranı, güvenlik ayarlarının yönetilmesini de sağlayacak. İki adımlı kullanıcı girişi doğrulamasını isteyip istemediğinize de yine bu ekrandayken karar verebileceksiniz.

 
Önceki Sonraki
TÜMÜ

DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ